Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erken fark eden çabuk iyileşir
HABERİ PAYLAŞ

Erken fark eden çabuk iyileşir

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar fark edildiği anda tedaviye başlanmalı. Aksi taktirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu da kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sıkıntılar doğurabilir

SORU: İktidarsız olmaktan çok korkuyorum

28 yaşındayım. 14 yıldır tip 1 diyabetle yaşıyorum. 2 yıldır diyabetik nöropati teşhisiyle ilaç kullanıyorum. 1 yıldır da ereksiyon güçlüğü çekiyorum. Bu sebeple bir üroloji uzmanına başvurdum. Doktor bana hiçbir test uygulamadan testosteron içerikli ilaçlar ve iğneler verdi. Kullandığım nöropatik ilacının yan etkilerinde iktidarsızlık olabileceği yazıyor. Ben testosteron ilaçlarını kullandıktan sonra da aynı sorunları yaşamaya devam ettim. Acaba bu sorun neden kaynaklanıyor? Ne yapmalıyım? CEVAP Bir üniversite hastanesine veya bu konuda uzman bir doktora başvurun. Testosteron içeren ilaçlar sadece testosteron eksikliği varsa faydalı olabilir. Diyabetten kaynaklanan sorunlarda testosteronun faydası olmayacaktır.

SORU: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden önemli?

28 yaşındayım, hızlı bir cinsel hayatım var. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak gerektiğini yazıyorsunuz. Merak ediyorum, bu hastalıklar neden bu kadar önemli? Yani tedavi edilmesi çok mu güç? CEVAP Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu hastalıklar, cinsel eşlerden sadece birinin sağlık sorunu değildir. Korunmasız cinsel ilişki hastalığın sağlıklı eşe de bulaşmasına neden olur. Bunun yanında, tedavisi yapılmamış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan hamile kadınların, doğum öncesi veya hemen doğum sonrası dönemde bebekleri de risk altındadır.

Riski arttırmayın

Kadın veya erkekte kısırlık, düşük, yeni doğan bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, dış gebelik, genital organ kanserleri ve ölüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarındandır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi edilmezseniz bu; kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sonuçlar verebilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmak, AIDS (HIV) virüsünü almayı kolaylaştırır.

SORU: Erken boşalmanın tedavisi yok mu?

21 yaşındayım ama cinsel sorunum nedeniyle çok mutsuzum. Erken boşalıyorum. Bu sorunumu giderebilmek için pek çok merkeze başvurdum. Ama etkili bir neticeye ulaşamadım. Sadece geciktirici spreyler kullandım. Ancak yararını görmedim. Bu yüzden kız arkadaşımla çok şiddetli tartışmalar yaşıyorum. Ameliyat gibi bir çözüm yolu varsa lütfen beni aydınlatın. CEVAP Önce bu duruma neden olan prostatit vb. bir durum olmadığı araştırıldıktan sonra belirgin psikolojik bir faktör de saptanmaz ise uygun doz ilaç tedavisi ile sorununuz çözülebilir. Bir üroloji uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder