Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Etkin korunma sağlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Etkin korunma sağlıyor

Haberin Devamı

Evlenip hemen çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlerin korunması gerekiyor. Elbette bunun için pek çok modern yöntem var. En etkin olanları erkeklerde prezervatif ve sperm kanallarının bağlandığı vasektomi...

SORU: Nasıl korunabiliriz?

26 yaşındayım. Çok yakında evleneceğiz. 3 yıl kadar çocuk sahibi olmak istemiyoruz. Kesin ama herhangi bir yan etkisi olmayan korunma yöntemleri nelerdir? CEVAP Size aile planlaması yöntemleri hakkında kısaca bilgi vereyim: Sadece etkinliği yüksek, sağlıklı, modern yöntemlerden bahsedeceğim.

[[HAFTAYA]]

1. Prezervatif (kondom, kılıf)


Erkek tohum hücrelerinin (spermlerinin) vajinaya (hazneye) dökülmesini, dolayısıyla sperm ve yumurtanın karşılaşmasını engelleyerek gebeliği önler. Bir başka özelliği de cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını engelleyen tek yöntem olmasıdır. (Örn: AIDS, sifiliz, bel soğukluğu vs.) Halk arasında kılıf diye de bilinir. Cinsel ilişki öncesi erkek tarafından doğru şekilde kullanıldığında koruyuculuk oranı yüzde 95-98’dir. Her prezervatif bir defa kullanılmalıdır. Sağlığa hiçbir zararı yoktur.

2. Vasektomi (erkekte sperm kanallarının bağlanması)

Erkekte lokal anestezi ile spermin geçtiği kanalların kesilmesi veya bağlanması işlemidir. Ancak erkeklik gücünde ya da cinsel ilişkide herhangi bir azalmaya veya değişmeye neden olmaz. Her yıl Amerika’da yüzbinlerce kişinin tercih ettiği vazektomi yöntemini ilk Çinliler geliştimiştir. Şimdi tüm dünyada tercih edilen ve hasta açısından çok basit olan bistürisiz tekniği ülkemizde de bir çok insana uygulamaktayım. Bu tekniğin uygulandığı kişiler tekrar çocuk sahibi olmak istedikleri taktirde ancak mikrocerrahi teknik kullanımı ile başarı sağlanabilmektedir. Bu nedenle sadece yeterli sayıda çocuk sahibi kişilere önerilen bir yöntemdir.

SORU: Ereksiyonu zor sürdürüyorum

34 yaşındayım. İlişki sırasında kalça kaslarımı sıktığımda ereksiyonu daha uzun sürdürebiliyorum. Bunu yapmazsam ereksiyon daha çabuk sonlanıyor. Eğer böyle bir iktidarsızlık yaşıyorsak bunu hangi tıbbi muyane ile anlayabiliriz? CEVAP Bahsettiğiniz çok özel ve nadir rastlanan bir sendromdur. Sizin durumunuzun farklı bir durum olma ihtimali yüksek. Hastalıkların tanısını bu konuda uzman ve deneyimli olan hekimler muayene ve tetkiklerle koyabilirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder