Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Farklı tedaviler var ama...
HABERİ PAYLAŞ

Farklı tedaviler var ama...

Haberin Devamı

Prostat için ameliyattan başka tedavi yolları bulunuyor. Ameliyat olamayacak kadar durumu ağır olanlara, kalp hastalığı bulunanlara, narkoz riski yüksek olanlara ısı, ultrason, mikrodalga gibi bazı yöntemler uygulanıyor. Ama en başarılı sonuç vereni cerrahi tedavi

SORU: Başka tedavi var mı?

49 yaşındayım. Prostatım büyüyor ama ameliyattan korkuyorum. Başka tedavi var mı?

CEVAP

Isı tedavisi, ultrason tedavisi, mikrodalga tedavisi, balonla germe tedavisi gibi birtakım ek tedavi yöntemleri denenmektedir. Ama bunun en başarılı tedavisi cerrahi tedavidir. Ameliyat olamayacak kadar ağır durumda olanlar, kalp hastalığı olanlar, anestezi alamayacak durumda olanlar kalp sağlığı açısından sorunu olanlar ya da çok ileri yaşlarda olup narkoz riski yüksek olanlar için ilaç tedavisi ile işemeyi düzenlemek mümkündür. Ama genç yaşlardan itibaren de ilaç vermek ekonomik ve kişinin bu ilaçları izin süre kullanması gerektiğinden sakıncalıdır.

SORU: Geç mi kaldım?

27 yaşındayım. Bir süre önce varikosel teşhisi konulmuştu. Uzun bir zamandır hiç hastaneye gitmedim. Acaba doktora başvurmak için geç mi kaldım? Bu yüzden kısır olabilir miyim?

CEVAP

Her varikosel olanda kısırlık olacak diye bir kural yoktur ama varikoseli olanlarda bu risk daha yüksektir ve zaman içinde de artış gösterebilir. Varikosel ergenlik yaşlarında başlar, çapı genişleyen toplar damarların içinde bulunan ve pis kanın testise doğru ters akmasını engelleyen check valf vazifesi yapan kapakçıkların yetersiz kalması nedeni ile oluşur. Ters basınç sonucu testis içindeki mikro dolaşım bozukluğu etkisini sperm üretim ve kalitesinde göstererek kısırlığa sebep olabilir.

İkinci kez babalık zorlaşır

İleri yaşlarda ani ortaya çıkan özellikle sağ taraftaki varikosel çok daha ciddi başka sorunların belirtisi olabilir, hemen üroloji uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca varikoselin spermler üzerine etkisi zaman içinde arttığından erken yaşta evlenip ilk çocuğa sorunsuz sahip olan birçok kişi ileri yaşlarda tekrar hamilelik sağlayamayabilirler. İleri derecede varikosel testislerin gelişimini de engelleyebilir. Varikosel günümüzde mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilen ve ciddiye alınan bir konudur. Başarısız ameliyatlar sonucu ortadan kalkmayan ve komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Başarısız ameliyat geçirmiş kişilerde mikrocerrahi ile düzeltme operasyonu uyguluyoruz.

SORU: Pullanma var

27 yaşındayım. 2 aydır penisimde pullanmalar var. Mikrop mu kaptım?

CEVAP

Derimizin her yerinde olduğu gibi cinsel organlara ait bölümlerde de sadece deriyi ilgilendiren hastalıklar görülebilir. Genital bölge adını verdiğimiz cinsel organların olduğu bölgenin derisi cinsel yol ile bulaşan hastalıklar, mantar vs. gibi bazı özel hastalıklara da maruz kalabilse de derinin genel hastalıklarına da bu bölgede sıkça rastlanır. İzah ettiıiniz durumu değerlendirmek için öncelikle bir deri hastalıkları uzmanına başvurmanızda fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder