Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Fırsatı kaçırmayın
HABERİ PAYLAŞ

Fırsatı kaçırmayın

Prostat erkeklerde en çok görülen kanser. Erken teşhiste ameliyatla ortadan kaldırılıyor. Geç kalınır, operasyon fırsatı kaçırılırsa o zaman sadece hastanın yaşam süre ve kalitesi desteklenebiliyor.

Neden yükseliyor?

64 yaşındayım ve prostat kanseriyim. Kapalı ameliyat oldum. Testislerimin yarısı alındı. 1 yıl geçti, PSA 20’nin üzerine çıktı. Günde bir ilaç alıyorum. Ne yapmalıyım?

Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden olup ilerleyen yaş ile bilhassa ailesinde bu hastalık görülenlerde göz ardı edilmemesi gereken, yılda 2 defa gerekli tetkikler ve ürolog muayenesi ile kontrolü yapılması gereken bir hastalıktır. Erken safhalarda tespiti halinde ameliyat ile sorundan tamamen kurtulmak mümkündür. Geç kalınır, ameliyat fırsatı kaçırılırsa çeşitli tedavi yöntemleri ile yaşam süresini ve kalitesini desteklemek mümkün olabilir. Bu gibi detaylı tedavileri sadece sizi takip etmekte olan üroloji uzmanı gerektiği gibi planlayabilir. Gerekirse bir üniversite kliniğinde üro-onkoloji ile ilgilenen öğretim üyelerinden de detaylı görüş alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sol testisteymiş

1 yıl önce sol testiste varikosel teşhisi konuldu. Sperm testi normalmiş. Hiç ağrı yoktu. Ancak birkaç ay sonra sağ testisime ağrı girdi ve kasıklarıma doğru vurdu. Damar şişliği gibi bir şey var. Ne yapmalıyım?

Testislerin toplardamarlarındaki genişleme, varisleşme ile ortaya çıkan ve erkek kısırlığının en sık rastlanan nedeni olan varikosel sol tarafta daha sık ve daha ileri boyutlarda görülür. Bu durum sağ ve sol taraf arasındaki damarsal yapıların anatomik farklılığından kaynaklanır. Sadece sağ tarafta varikosel nadiren görülür ve bu durum bazı ciddi sorunların da belirtisi olabilir. Bu nedenle bir üroloji doktoru tarafından muayene edilmenizde fayda bulunmaktadır.

Sayım yükselmedi

3 ay önce varikosel ameliyatı oldum, tahlilleri yaptırdım. Sperm sayısı düşük çıktı. Bunun nedeni ameliyatın iyi yapılmaması mı?

Varikosel ameliyatından 3 ay sonra ortaya çıkan sonuçlar ile karar verilemez, birkaç ay daha sabredin. Varikosel ameliyatı gerçekten varikoseli olan hastalara ve tercihen mikrocerrahi teknik ile başarılı olarak yapılır, varikosel ameliyat ile ilgili sorun oluşmaz ise yüzde 80’den fazla başarı sağlanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder