Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Geç olmadan önlem alın
HABERİ PAYLAŞ

Geç olmadan önlem alın

Erkeklerdeki testislerden birinin doğuştan olmaması görülebilen bir durum. Ama zamanında torbaya inmeyen ve vücutta kalan diğer testis zamanla kanserleşme riski taşıyabilir. Bu yüzden geç olmadan, zamanında önlem almaya çalışın...

SORU: Cinsel organımın boyu kısa mı? 25 yaşındayım. Penisimin boyunun çok kısa olduğunu düşünüyorum. Sadece 8 santim. Bu yüzden kompleske kapıldım. Kimsenin yüzüne bakamıyorum. Acaba penis kısalığının bir ölçüsü var mıdır?

CEVAP: Erişkin hastalarda sertleşmemiş peniste, penis başından gerilerek yapılan ölçümün sonucu 9 santimden kısaysa penis boyu anormal olarak kabul edilir. Yeni doğan bebeklerde aynı şekilde yapılan ölçüm 2 santimden kısaysa yine sorun var demektir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Testisimin biri yok 27 yaşındayım. Benim doğuştan testislerimden biri yok. Doktora gitmeye utanıyorum. Gerçi çocukken gitmiştik ama o zaman ne dediklerini bilmiyorum. Görünürde sıkıntı yok ama ileride sorun yaşar mıyım?

CEVAP: Bir testisin bulunmamasının araştırılması gerekir. Nadiren doğuştan bir testisin olmaması hali görülebilir. Fakat testisin torbaya inmeyip vücut içinde kaldığı hallerde kanserleşme ve bunun gözden kaçarak hastalığın ileri safhalara ulaşması tehlikesi mevcuttur. Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Sperm testi sonuçlarım pek iyi değil 2 yıllık evliyim, henüz çocuğum olmadı. Sperm testi sonuçlarım pek de iyi değil. Eşimde bir sorun tespit edilmedi. Erkeğin sperm hücrelerinden kaynaklanabilen kısırlık sorunları nelerdir?

CEVAP: Miktar azlığı, kıvamı bozukluğu, hücre hareketliliğinde düşüklük, hücrelerin ölü olması ve iltihap gibi nedenler olabilir. Sperm hücrelerinde yapısal bozukluk da görülebilir. Bunlar göz ile saptanamaz uzman androloji laboratuvarlarında mikroskopik analiz ile bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından değerlendirilir.

SORU: Varikosel için evlenmemi önerdiler 28 yaşındayım, sorunum varikosel. Daha önce ameliyat oldum ama ameliyat olmadan bile böyle ağrımazdı. Bu seferki çok şiddetli. Bu ağrıları nasıl gideririm? Ne yapmam gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP: Testisin toplar damarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikro-dolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında bir sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeni ile ameliyat etmek uygun değildir. Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması içi mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan kısırlık nedenidir. Şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabileceğini düşünüyorum. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder