Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gece daha çok zorluyor
HABERİ PAYLAŞ

Gece daha çok zorluyor

Haberin Devamı

Prostat büyümesinde erkeklerin en çok şikayet ettiği sorun sık idrara çıkmak. Özellikle gece tuvalete gidip gelmekten yakınıyorlar. Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımları, kalp ile aynı hizaya geliyor, buradaki ödemin çözülmesi kolaylaşıyor

SORU: Sol testisim daha çok gelişmiş olabilir mi?

25 yaşındayım. Sağ testisimin sol testisimden daha ufak. Acaba bu gelişmemiş olduğunu mu gösteriyor? Solak olduğum için sol taraf sağdan daha çok gelişmiş olabilir mi?

CEVAP

Testisler arasındaki bir miktar boyut farkı normaldir. Ama bunun aşırı olması bir sorunu düşündürür. Bunun solak olmanızla bir ilgisi olamaz, bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Gece sürekli tuvalete kalkıyorum

Küçük bir prostatım var. Doktorum ameliyata gerek olmadığını söyledi. İlaç kullanıyorum. Gündüzleri idare ediyorum. Ama yattıktan sonra 1-1.30 saatte bir tuvalete gitmenin nedeni ne? Niçin bu çile akşamları bastırıyor?

CEVAP

Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımlarının kalp ile aynı hizaya gelmesi buralardaki ödemin (hücreler arası biriken sıvı) çözülmesini kolaylaştırır. Sisteme tıpkı su içiyormuşsunuz gibi sıvı eklenir. Bu nedenle gece idrar sıklığınız ve miktarınız artabilir. Prostat büyümesi belirtilerini engellemek için kullandığınız ilaç da yetersiz kalıyor olabilir, ameliyat gerekebilir. Üroloğunuz ile durumu görüşmenizde fayda var.

SORU: Bıyıklarım çıkar mı?

Bir okurunuz, size testesteron hormonu testi yaptırdığını, sonucun düşük çıktığını söylemişti. Bende de aynı durum var. Sakal ve bıyığım çok az çıkıyor. Kaslarım çok zayıf ve boyum kısa. İğne ya da hormon ilacı kullansam olur mu? Boyum uzar, sakallarım çıkar mı? Hormon ilaçlarının yan etkisi var mı? Bu ilaçlar eczanelerde satılır mı?

CEVAP

Hormonların bilinçsiz kullanılması yarar değil, zarar verir. Kesinlikle bir uzman doktor kontrolü olmadan hiçbir hormon ilacı, ne amaçla olursa olsun, kullanılmamalıdır. Hormonlar vücuttaki tüm diğer hormonları ve diğer mekanizmaları etkileyerek hiç istenmeyen yan etkilere yol açabilirler. Sadece uzman doktor kontrolünde ve eksik olanın yerine konulması için gerekli dozda hormon kullanılabilir.

SORU: Az da olsa kan geliyor, neden?

24 yaşındayım hiç cinsel ilişkiye girmedim. Penisimden az miktarda kan geliyor. Bir de büyük abdestimi yaparken boşalıyorum ne yapmalıyım?

CEVAP

Büyük tuvaletinizi yaparken dışkının meni keselerini sıvazlaması sonucu bilhassa düzenli olarak boşalmıyorsanız bir miktar salgı gelmesi normaldir. Ama idrar yolunuzdan kan gelmesi normal bir durum değildir, bir üroloji uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder