Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gereken tedavi yapılmazsa...
HABERİ PAYLAŞ

Gereken tedavi yapılmazsa...

Ergenliğe girdikten sonra geçirilen kabakulakta virüs her iki yumurtayı da etkilerse ve gereken tedavi bir an önce yapılmazsa sperm üreten hücreleri bozarak kısırlığa neden olabilir

SORU: Testislerime zarar verir mi?

19 yaşındayım. 1 yıl önce testisimdeki şişlik nedeniyle doktora gittim ve hidrosel teşhisi konuldu. Sonraki yıllarda buradaki suyun alınması gerektiğini söyledi. Bu sıvının testise zararı nedir? Acaba zararları hayatımı nasıl etkiler?

CEVAP[[HAFTAYA]]

Hidrosel yumurtayı saran 2 katlı zarın arasında olan sıvının normal miktarından daha fazla olmasıdır. Belirlenemeyen bir nedene bağlı gelişebileceği gibi bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar önemli sorunların da belirtisi olabilir.

Haberin Devamı

Eğer ciddi bir durum yok ise ve hidrosel fazla veya gergin değil ise, sperm değerleri de normal sınırlar içinde ise çocuk sahibi olma çağındaki insanlarda ameliyat için aceleci olmamak gereklidir.

Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir. Ama ameliyatı sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür.

İleri yaşlarda böyle bir sorun olmadığından rahatsızlık veren hidroseller ameliyat ile düzeltilebilir. Ayrıca varikosel ameliyatlarında lenf kanallarının bağlanması komplikasyon olarak hidrosel oluşturur vr kısırlığı engellemek için yapılan bir ameliyat amacına ters sonuçlar da verebilir.

SORU: Kabakulak yüzünden kısır olur muyum?

32 yaşındayım. Küçükken kabakulak geçirdim. Bunun sonucunda kısır olmaktan korkuyorum bu mümkün mü? Eğer varsa bir şey yapabilir miyim? Muayene olmam gerekiyorsa en güvenilir nereye başvurmalıyım? Diyelim ki sperm hücrelerim ölü benim çocuğum olamayacak mı?

CEVAP

Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar.

Bu durumun gerçekleştiği hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir. Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmaz ise yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir.

Haberin Devamı

SORU: Siğiller tamamen geçer mi?

HPV virüsü taşıyorum, kriyo yöntemiyle tedaviye başladım. Bunun yanında evdede tedavim sürüyor. Virüsü tamamen vücuttan temizledikten sonra tekrar nüks edermi? Tedavi ne kadar sürecek?

CEVAP

HPV cinsel ilişki yolu ile de bulaşan bir virüstür. Virüsün oluşturduğu siğiller çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilirse de virüs vücuttan tam olarak yok edilemediğinden özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalık, yorgunluk gibi dönemlerde tekrar siğillerle ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder