Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastalık ilerlemeden...
HABERİ PAYLAŞ

Hastalık ilerlemeden...

Haberin Devamı

Cinsel ilişki yoluyla kapılan hastalıkların en kısa zamanda tedavi edilmesi şart. Bu durumu önemsemez ya da kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanırsanız hayat boyu sıkıntınız bitmez. Hastalığın ilerlemesine izin vermeyin ve uzmana başvurun.

SORU: Çok ağrı yapıyor

7 yaşındayken fıtık ameliyatı oldum. Bir de bisiklet sürerken sol testisimi direğe çarptım. Şimdilerde sol testisimde ağrı var. Üroloğa gitsem mi?

CEVAP

Fıtık ameliyatı sonucu testisin bulunduğu yer biraz daha yüksek bir seviyeye gelmiş ve etrafındaki kayganlığı sağlayan zar yapılarında değişiklik olmuş olabilir. Çarpma olayından sonra ağrı şiddetli ise testisin yaralanması ihtimali nedeniyle acil olarak muayene olmanız gerekirdi. Daha sonraki günlerde de bu çarpmanın etkisi ile testis veya hemen bitişiğinde ona yapışık olarak bulunan ve sperm kanalları içeren epididim adlı organın darbe görmesine bağlı ağrı hissetmeniz mümkündür. Bunu ancak bir üroloji uzmanının muayenesi ortaya koyacaktır.

SORU: İki kez hastalandım

32 yaşındayım. 3 sene önce üretrit birkaç ay sonra da prostatit oldum. Boşalırken hiç tazyik olmuyor. Bir de pek zevk almıyorum. Üroloğa başvurdum ama sonuç alamadım. Bu şikayetlerimin sebebi nedir?

CEVAP

Cinsel ilişki ile kapılan hastalıklardan korunmak çok önemlidir. Eğer bu şekilde bir hastalık kapılmış ise birkaç gün ile birkaç hafta arası bir sürede çoğunlukla, akıntı, idrar yolunda kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen bu hastalıklar kişide belirti yapmadan da o kişiyi taşıyıcı haline getirebilir (portör). Bu tip ön idrar yolunda başlayan hastalıkların en kısa zamanda laboratuvar tetkiki ile tanısını koyup uygun ilaçlar ile tedavisi gereklidir.

Yumurtalara kadar inebilir

Kulaktan dolma veya tetkik yaptırmadan alınan ilaçlar hastalığı tamamen ortadan kaldırmayabilir. Hatta sinsi bir hale sokarak ilerlemesinin farkına varılmamasına da neden olabilir. Bu durumda idrar yolunda arkaya doğru ilerleyen hastalık prostat bezinin içine girebilir hatta yumurtalara dek inebilir. Bu gibi durumlarda ağır ateşli prostat iltihabı tablosu veya kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Prostat iltihapları tedaviye bazen çok dirençli olup yaşam boyu tam bir iyileşme sağlanamayabilir, hastalık zaman zaman nüksler, alevlenmeler göstererek ve sürekli bir huzursuzluk kaynağı yaratarak erkeği bezdirir.

SORU: İktidarsız mıyım?

53 yaşındayım. 12 yıldır şeker hastasıyım. Son zamanlarda cinsel ilişkiye karşı hiç ilgim yok. Ayrıca sertleşme olmuyor. Acaba şeker hastalığı iktidarsızlığa neden olur mu?

CEVAP

Şeker hastalarında hem nörolojik, hem de damarsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığı özellikle tedavi edilmediği taktirde sinir sistemi üzerinde son derece olumsuz etkiler yaratır. Göz sinirlerini tahrip ederek görmeyi engelleyebileceği gibi penise beyinden mesaj ileten sinirler üzerinde de tahribat yapabilir. Bu sistemin çalışmaması da iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca şeker hastalığında ortaya çıkabilen ciddi damarsal sorunlar da penise giden kan miktarını azaltarak sertleşme bozukluğu yapar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder