Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastalık riskiniz artar
HABERİ PAYLAŞ

Hastalık riskiniz artar

Prezervatif kullanmadan cinsel ilişkiye girmek birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor. Bir anlık ihmaliniz sizi hasta edebilir. Sadece AIDS değil 10 kadar değişik hastalığa yakalanma riskiniz var. Hangi durumda olursanız olun, mutlaka korunun.

SORU: Kısır olur muyum?

28 yaşındayım. Benim sorunum spermle ilgili. Eskisine göre benden çok az sperm geliyor. İlerde kısırlık gibi bir sorunum olur mu?

CEVAP

Kısırlık konusu meni içinde gelen sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapı ve dölleme gücüne bağlı olmakla birlikte meni miktarının hacminin azlığı da olumsuz rol oynayabilir. Öncelikle bu konuda uzman bir laboratuvarda spermiyogram tahlili yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

SORU: Hastalık kaptım mı?

2 hafta önce 2 kez hayat kadınıyla ilişkiye girdim. Ama kondom kullanmamıştım. Bana ondan hastalık bulaşmış olabilir mi? İlişkiye girdikten sonraki günlerde penisimde acıma oldu ama çok değil. Sonraki günlerde ise mastürbasyon yaptım. AIDS bulaşmış mıdır?

CEVAP

Prezervatif kullanmadan böyle bir ilişkiye girdiyseniz birçok cinsel yol ile bulaşan mikrop kapmış olma ihtimaliniz var. Bunların arasında tabii ki HIV virüsü ile bulaşan AIDS de olabilir. Korunmasız cinsel ilişki ile geçebilecek 10 kadar değişik ve bazıları AIDS gibi hayati tehlike taşıyan hastalık türü mevcuttur. Beraber olduğunuz kişide hastalık bulunması sizin cinsel ilişki sonucu mutlaka bu hastalığı kapacağınız anlamına gelmez. Ama bu durum sizi ve var ise eşiniz veya diğer cinsel temasta bulunduğunuz kişileri ciddi risk altına sokar. Unutmayın korunmasız bir cinsel ilişki kurunca o kişinin geçmişte birlikte olduğu tüm kişilerin ve onların partnerlerinin de riskini almış oluyorsunuz. Günümüzde toplumda rastladığımız birçok cinsel yol ile bulaşan hastalık epey yaygın. Bundan sonra kesinlikle şüpheli kişilerle korunmasız ilişkide bulunmamanızı ve en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Yeniden ameliyat olmak istiyorum

2014 yılında sol varikosel operasyonu geçirdim. Sperm sayım düşmüştü. Bir süre sonra kendi yaptığım muayene sonucu nüks şüphesi ile tekrar doktora gittim ve nüks varikosel teşhisi konuldu. Sperm sonucu kötü değil. 2014’teki operasyon sonrası libido artışı gözledim. Bu durum zamanla ortadan kalktı. Yeniden operasyon kararı aldım. Doppler sonucu dikkate alındığında operasyonu önerir misiniz? İzmir’deki bir hastanenin kadrosunda adınızı göremedim. Yardımcı olur musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP

Varikosel ameliyatlarının önemli bir bölümünde yeterli cerrahi başarı sağlanamamakta, varikosel devam etmektedir. Her ne kadar varikosel nüks etti denilse de bu esasında nüks değil, tüm gerekli toplardamarların bağlanmamış olması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur; bu nedenle çok sayıda mikrocerrahi düzeltme ameliyatı yapmaktayım. İstanbul’da yaşadığım için İzmir’deki bir hastahanenin kadrosunda değilim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder