Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaçla tedavi edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

İlaçla tedavi edilebilir

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının nedenlerinden varikosel mikrocerrahi teknik ile tedavi ediliyor. Ayrıca yardımcı üreme teknikleriyle çiftin bebek sahibi olması sağlanıyor. Baba olmak isteyen erkekte hormon eksikliğiyle ilgili sorun varsa bu da ilaçlarla tedavi ediliyor

SORU: Tedavi şart mı?

25 yaşındayım, testislerimden biri hep yukarıda, yan yana geliyor, ağrı yapmıyor. Acaba tedavi ya da teste gerek var mı?

CEVAP

Ayakta durmaktayken bir testisin diğerinden daha sarkık olması tamamen normal, fizyolojik bir durumdur, yürümeyi de kolaylaştırır. Bu nedenle tedavisi mevzubahis değildir, endişe etmeyiniz.

SORU: Tüp bebek önerdiler

5 yıllık evli kadınım. Eşim 41 yaşında. Onun raporlarını size yolluyorum. Bize “Varikosel var, sperm sayısı çok düşük” dediler. Tüp bebek yapmamızı önerdiler. Acaba başka bir tedavi yolu var mı? Eşim ameliyattan korkuyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Varikosel ameliyatından sonra tüp bebek yapılamayacağı bilgisi doğru değildir. Tam tersine varikoseli olanlarda tüp bebeğin tutunma başarısı daha azdır. Mikrocerrahi yöntem ile yapılacak başarılı bir varikosel ameliyatından sonra bazı hastaların herhangi bir ek tedaviye gerek kalmadan, doğal yoldan hamilelik sağladığını biliyoruz.

Doğal hamilelik oluşmasa da tüp bebek yerine basit bir aşılıma ile netici alınan çitflerin çokluğu, tüp bebek uygulayanlar da bu pahalı ve en zor yöntemden elde edilen başarının artması nedeniyle tedavinin ilk basamağı varikosel ameliyatı olmalıdır. Mikrocerrahi teknik ile ameliyat olmak icin bu konuda uzman bir ürolog bulmalısınız. Özellikle üniversite hastanelerine başvurmanızı öneririm.

SORU: Kısırlık tedavi edilir mi?

37 yaşındayım. 4 yıldır çocuk sahibi olmak için uğraşıyoruz. Eşimde bir sorun yok. Acaba erkekteki sorunlardan hangileri tedavi edilebilir? Nereye başvurmalıyım?

CEVAP

Erkek kısırlığının en sık rastlanan ve tedavisi mümkün olan nedeni varikoseldir. Ergenlikte başlayan yumurta damarlarındaki varisleşme giderek ilerler ve spermlerin sayı, hareketlilik ve dölleme gücünü zamanla düşürür. Geç kalınmadan ve özel mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilerek ortadan kaldırılabilir.

Mikrocerrahi yöntemin başarısı yüzde 99’un üzerinde olup hastaların yüzde 80’i ameliyattan fayda görür. Eski yöntemler ile başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de mikrocerrahi teknik ile düzeltme ameliyatı yapılabilir.

Basamaklı tedavi yapılıyor

Bu teknik ile aşılama ve tüp bebek yapılması gereken hastalarda da döllenme oranları artmaktadır. Meni kanallarında tıkanıklık saptanırsa bunu ortadan kaldırıcı mikrocerrahi ya da endoskopik ameliyatlar da yapılabilmektedir.

Sonuç alınamayan durumlarda basamaklı olarak yardımlı üreme teknikleri uygulanır. Öncelikle erkeğin sperm üretimini maksimum düzeye çıkarılır, daha sonra bir aşılama ya da tüp bebekle döllenme sağlanır. Hormon eksikliği olanlarda ise ilaçlarla tedavi mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder