Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İleri yaşa ameliyat gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

İleri yaşa ameliyat gerekmez

Haberin Devamı

Varikosel erkeğin çocuk sahibi olmasını engelliyorsa mikrocerrahi yöntemle ameliyat ediliyor. Baba olmayı istemeyen, ağrısı da olmayan ileri yaştaki kişilere varikosel için operasyon yapmak çok gereksiz...

SORU: Benim sorunum nedir?

25 yaşındayım. Genelde normal, bazen çok erken, bazense geç boşalıyorum. Acaba benimi fiziksel veya psikolojik bir sorunum mu var?

CEVAP

Bu durumun hem psikolojik hem fiziki etkenlerin birleşmesi hatta çevre ve partnerin de katkılarıyla ortaya çıktığı söylenebilir. Durumunuz tamamen normal, ileride daha düzenli bir cinsel yaşama geçince hiçbir sorun kalmayacak, dert etmeyin.

SORU: Babam ne yapmalı?

Babamın muayene olduğu doktorlardan birisi varikosel için “Acil ameliyat”, diğeri ise “Ameliyatlık değil” dedi. Babama nasıl bir ameliyat ve tedavi uygulanmalı?

CEVAP

Eğer çocuk sahibi olmak isteyen veya ileride bunu isteyebilecek bir erkekte varikosel el ile yapılan muayenede saptanırsa mutlaka bir androloji laboratuvarında spermiyogram tetkiki yapılmalıdır. Sonuçlarda herhangi bir bozukluk varsa veya alt değerlere çok yaklaşılmış ise varikosel için mikrocerrahi ameliyat uygundur.

Değerler normal sınırlar içinde olsa dahi varikoselin zaman içinde belirginleşecek etkisi göz önünde bulundurularak en az yılda 1 defa androloji laboratuvarında spermiogram yapılarak durum takip edilmeli, değerlerde kötüye gidiş varsa mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapılmalıdır. Hiçbir şekilde ileride çocuk sahibi olması kesinlikle gerekmeyecek ve ağrı şikayeti de olmayan ileri yaşlardaki kişilerde varikoselin ameliyat edilmesi tamamen gereksizdir.

SORU: Sivilceye benziyor

27 yaşındayım. Sevgilim boşalırken kızardığımı söylüyor. Bir de testislerimde sivilce şeyler var. Çok sert ve beyazlar. Bu ne olabilir?

CEVAP

Normalsiniz. Cilt yapısı ve bünyeye göre orgazm sırasında kızarmanız gayet doğal bir durum. Elinize gelen beyaz sivilcemsi yapı da büyük ihtimal ile zararsız bir yağ bezesi. Ama bunu görmeden kesin bir şey söylemek imkansız.

SORU: Hasta mıyım?

21 yaşındayım. Geneleve gittim ama prezervatif takmadım. Hastalık kapabilir miyim?

CEVAP

İdrar yaparken yanma, akıntı, idrar yolunda kaşıntı hissi yoksa mikrop kapma riskiniz daha düşük. Ama bir laboratuvar tahlili yaptırmadan emin olamazsınız. Size tavsiyem, sizden başka biriyle cinsel ilişki kurmadığına emin olmadığınız bir kişiyle ilişki kurarken mutlaka duhul esnasında prezervatif kullanmanız. İlişkinin tamamı esnasında prezervatif kullanmanız sizi cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan en etkili şekilde koruyacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder