Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kabakulak kısırlığa yol açabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kabakulak kısırlığa yol açabilir

Ergenliğe girdikten sonra kabakulak geçiren erkeklerde virüs yumurtayı etkiliyor. Bunun sonucunda yumurta şişiyor, ağrı yapıyor. Bu yüzden kabakulak ihmal edilmemeli ve erken tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Eğer bunlar yapılmazsa sperm hücreleri bozulabilir, kısırlık ortaya çıkabilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Hastalık kaptım mı?

17 yaşındayım. Geneleve gittim ama prezervatif ttaakkmmaadıımm.. Herhangi bir hastalık kapmış olabilir miyim?

CEVAP

İdrar yaparken yanma, akıntı, idrar yolunta kaşıntı hissi yoksa mikrop kapma riskiniz daha düşük. Fakat bir laboratuvar tahlili yaptırmadan emin olamazsınız. Tavsiyem, sizden başka biri ile cinsel ilişki kurmadığına emin olmadığınız bir kişi ile ilişki kurarken mutlaka duhul esnasında prezervatif kullanmanız. İlişkinin tamamı esnasında prezervatif kullanmanız sizi cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan en etkili şekilde koruyacaktır.

Haberin Devamı

SORU: Meni miktarında azalma olduğunu fark ettim Mastürbasyon yaptığım zaman sprem miktarında azalma olduğunu fark ettim. Bu bir hastalık mıdır? Yeniden artması için ne yapabilirim?

CEVAP

Meninin içinde bulunan sperm hücreleri göz ile görülemez, 1 cc menide normalde en az 20 milyon sperm hücresi bulunur, bu sayının bundan birkaç kat fazla olması da normal bir durumdur. Mastürbasyon yaparken çıkan meni miktarındaki azalma genellikle o anki psikolojik durumunuza ve ne sıklıkta boşaldığınıza bağlıdır. Meninin büyük kısmı meni keselerinde oluşan sıvıdan ibaret olup, kişiden kişiye meni keselerinin faaliyeti, kapasitesi, cinsel istek, boşalma sıklığı gibi birçok neden ile gelen meni miktarı değişebilir. Normal bir boşalmada meni miktarının en az 1.5 cc kadar olması gerekmektedir, bunun birkaç katı da normal sınırlar içerisindedir.

SORU: Baba olur muyum? 17 yaşındayken şiddetli kabakulak geçirdim. Küçükken kabakulak geçirenlerin ileride kısır olabileceklerini duydum. Bu sadece söylenti mi, yoksa doğru mudur? Çocuk sahibi olmak istediğinde sorun olur mu?

CEVAP

Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar. Bu haldeki hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir. Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmaz ise yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir.

Haberin Devamı

SORU: 2 aydır sperm gelmiyor 9 yıldır diyabet hastasıyım. Neurontin 600 miligram kullanıyorum. Son 2 aydır bende ilişki sırasında hiç sperm gelmiyor. Bunun nedeni ilaç mı? Yoksa bu geçici bir durum mu?

CEVAP

Anladığım kadarıyla sizde boşalma olmuyor. Bu diyabet yani şeker hastalarında görülebilen bir durumdur. Boşalma anında meninin idrar kesesine geri kaçmasından kaynaklanır. Hastalığınızdan kaynaklanan bu durumun vücuda bir zararı yoktur, meni daha sonra idrar ile birlikte atılır. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu durumun ilaç ile tedavisi veya idrara karışan sperm hücrelerinin toplanarak aşılama veya tüp bebek için kullanılması gerekecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder