Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kanserleşme riski yüksek
HABERİ PAYLAŞ

Kanserleşme riski yüksek

Karın içinde veya kasıkta kalan, çocuklukta fark edilmediği için torbaya indirilemeyen yumurta sorun yaratır. Sperm üretemez ve kanser riski yüksektir. Bu yüzden ameliyatla alınması en doğru yoldur.

Yumurtam inmedi

12 yıl önce testislerimden biri yukarıda olduğu için ameliyat oldum, yumurta yerine inmedi. Yani tek yumurtam var. Sorun yaratır mı?

Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde bir veya iki yumurtanın torbaya inmemesi ciddi bir sorundur. En geç 1 yaşına kadar ilaç tedavisi veya ameliyatla torbaya indirilmesi gereklidir. Bu işlem yapılmaz veya geç yapılır ise vücut içinde kalan yumurta ısı nedeniyle bozularak ileride döl hücresi üretme gücünü kaybeder, hatta bu organda kanserleşme riski de artar. Vücut içinde kaldığından başlayacak bir kanserin fark edilmesi de çok zor ve geç olabilir. Ameliyat olmanıza rağmen yumurtanın torbaya inmemiş olması bir sorun olduğunu göstermektedir. Yumurta torbaya indirilememiş veya alınmak zorunda kalınmış olabilir. Muhtemel bir üreme ve torbada olmayan yumurta ile ilgili sorunlar açısından bir ürolog tarafından muayene edilmenizi ve tetkikler yapılmasını öneririm.

Haberin Devamı

Sayı kaç olmalı?

52 yaşındayım. Eşimle haftada 1 kere beraber olmak istiyorum. Acaba normal mi? Yaşla birlikte ilişki sayısı kaça düşüyor?

İlerleyen yaş ile birlikte testosteron hormonunun düşmesi libidoyu yani cinsel isteği ve cinsel performansı azaltır. Ayrıca ilerleyen yaş ile birlikte uzun süreli partnerlikler, partnerin de yaşlanması gibi nedenler ve sosyal roller de cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler. Genç bir çiftin evliliğin başlarında günde birden fazla olabilecek ilişki sayısı, birkaç yıl içinde gün aşırı, çocukların olmasından sonraki yıllarda haftada 1-2, daha ileri yaşlarda ise daha da seyrelerek sürebilir. Bu sayı partner değişikliği halinde belirgin farklılıklar gösterebilir.

Gelişir mi?

23 yaşındayım. Solda inmemiş testis var. Sperm tahlili normal. Doktor “Testis çürümüş alınmalı ” dedi. Torbaya alsak gelişir mi? Alınırsa tek testis babalık için yeterli olur mu?

23 yaşına kadar karın içinde veya kasıkta kalan yumurta sperm üretmediğinden ve kanser riski yüksek olduğundan dolayı, diğer yumurtanızın da normal olduğu göz önünde tutularak ameliyat ile alınmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder