Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlığa neden olmuyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığa neden olmuyorsa...

Haberin Devamı

Varikosel ergenlik çağında başlıyor ve yıllar içinde gelişiyor. Varikosel ameliyatı ancak erkek kısırlık sorunuyla karşı karşıya geldiğinde yapılıyor. Ağrı gidermek için ya da farklı problemler için ameliyat olmaya hiç gerek yok

SORU: Evlenmek çözüm mü?

26 yaşındayım. Daha önce varikosel ameliyatı oldum ama şu an ağrım çok fazla ve şiddetli. Bu ağrıları nasıl gideririm? Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Testisin toplar damarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikro-dolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeni ile ameliyat etmek uygun değildir.

Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması içi mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan kısırlık nedenidir. Şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabileceğini düşünüyorum. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

SORU: Yanma ve akıntım var, bir türlü geçmiyor

Bir kadınla ilişkiye girdim. Sonra bende yanma başladı. Doktor “Bol bol su iç” dedi. Ardından akıntı başladı. Eczaneye gittim, bana antibiyotik iğne verdi, akıntı geçti.

İlaçtan sonra akıntı yine başladı, doktora gittim, ilaç verdi ama geçmiyor. İdrar tahlilinde bir şey çıkmıyor. Eczaneden idrar yolları için bir ilaç aldım, yanma geçti ama hep idrara çıkmak ihtiyacı duyuyorum. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Yapılan her işin yanlış olduğu bir durum. Bu gibi durumlarda gereksiz yere mikrop kapan, uzun süre doğru tedavi edilmeyen hastalar mikrobun prostata uzaması sonucu kronik prostat hastası olup bu durumdan yıllarca mağdur olurlar.

Öncelikle, prezervatif kullanmadan ilişkiye girerek önemli bir hata yapmış ve cinsel yol ile bulaşan mikrop kapmışsınız.

Daha sonra şikayetiniz başlayınca bir üroloji uzmanına gitmeyerek ikinci hatayı, eczaneden ilaç almak ile de üçüncü hatayı yapmışsınız. Daha sonra ürolog olmadığını sandığım doktor da gerekli tahlilleri yaptırmadan ilaç vererek bir hata da o yapmış.

En baştan yapılması gereken idrar kanalından akıntı veya kazıntı kültürü alınarak kaptığınız mikrobun saptanması ve ona göre ilaç verilmesi olmalıydı. Bu aşamadan sonra ise size tavsiyem zararın neresinden dönerseniz kar olacağıdır, en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurunuz.

SORU: Gebe bırakır mı?

22 yaşındayım. Boşalma öncesinde erkekten gelen kaygan sıvının hamile bırakma özelliği var mıdır?

CEVAP

Halk arasında zevk suyu adı verilen bu salgı idrar yolu etrafında bulunan salgı bezlerinin ve prostatın salgısının karışımından ibarettir. Normal meni kıvam ve yapısında değildir. Ama mikroskopik incelemede içinde tek tük de olsa sperm hücresine rastlanabilir.

Bu nedenle hamilelik nedeni olma ihtimali çok az hatta teorik düzeyde dahi olsa vardır. Bu salgı erkekte spermin geçeceği yolu temizlemek, kayganlaştırmak ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için salgılanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder