Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık riski artabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık riski artabilir

Haberin Devamı

Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece daha serin ortamda bulunmalı. Baba olmakta zorluk çekenler, testislerin uzun süre fazla sıcakta kalmalarına neden olacak işlerden kaçınmalı. Aşırı sıcakta ve oturarak çalışanlarda kısırlık riski artabilir...

SORU: Baba olur muyum?

33 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Çocuk istiyorum, olmuyor. Fırıncılık yapıyorum. Kişinin işinin baba olmayı etkilediğini duydum. Bu doğru mudur?

CEVAP

Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından 1 derece kadar daha serin ortamda bulunmak zorundadır, bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp, soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar. Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir.

Aşırı sıcak etkiliyor

Ama prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süreler fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı sıcak ortamda çalışanlar, ayrıca petrokimya türü kimyasalların dumanıyla iç içe olanlar kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışanlar. Örneğin; aşırı sıcak ortamda çalışan fırıncılar, kazancılar, tellaklar, sürekli oturan şoförler vb. daha fazla risk altındadır.

SORU: Hüsrana uğradım

21 yaşındayım. İlk deneyimimi genelevde yaşadım ve hüsrana uğradım. Kız arkadaşımla da aynı sorunu yaşarım diye korkuyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sorununuz sanırım psikolojik. Cinsel ilişki sırasında strese girmek, endişelenmek cinsel organın sertliğini aniden kaybetmesine neden olan fiziksel mekanizmaları tetikleyebilir. Doğru ortamda ve doğru kişiyle başarılı olacağınızı umuyorum ama sorun devam ederse bir üroloji uzmanı ile görüşün. Ufak bir destekle her şey düzelecektir.

SORU: Prostat için ameliyat gerekiyormuş

62 yaşındayım. Doktor prostatımın 40 gram olduğunu söyledi. Eğer operasyon gerekiyorsa nasıl yapılmalı?

CEVAP

Prostatın büyümesi tek başına bir ameliyat sebebi değildir. İdrar yolunun etrafını saran bir salgı bezi olan prostatın ilerleyen yaş ile büyümesi tıpkı saçların ağarması gibi normal bir değişimdir, tedavi gerektirmez. Sadece yüzde 10 kadar insanda büyüyen prostatın idrar yapmayı zorlaştırması sonucu bir cerrahi müdahale gerekli hale gelir. Eğer idrar yapma konusunda ciddi bir sorun olmadığı hallerde gereksiz yere prostat ameliyatı yapılırsa bu hastaların ameliyat öncesinden daha mutsuz hale gelmelerine ve gereksiz yere komplikasyon riski almalarına neden olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder