Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık sorunu yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık sorunu yoksa...

Haberin Devamı

Varikosel ergenlik çağında başlıyor ve yıllar içinde gelişiyor. Varikosel ameliyatı ancak erkek kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalırsa yapılıyor. Ağrı gidermek ya da farklı problemler için operasyona gerek yok.

SORU: İğne tedavisi nedir?

35 yaşındayım. Bir süredir iktidarsızlık sorunu yaşıyorum. İğne tedavisi diye bir yöntem duydum. İktidarsızlık için iğne tedavisi nedir ve kimlere uygulanıyor?

CEVAP

Eğer hasta vakuma da cevap vermiyorsa penise iğne zerk etmek seçeneği gündeme geliyor. Bu yöntemde hasta cinsel ilişkiden 10 dakika önce yaptığı iğneyle sertleşmeyi sağlayacak ilaç veya ilaç karışımlarını penisine zerk eder. Ortalama başarı kullanılan ilaca bağlı olarak yüzde 65’tir. Penise iğne yapmak her hasta için kolay ve kabul edilebilir değil. Ayrıca iğne yapılması sırasında ağrıyla karşılaşılabilir. Kan hastalığı veya kanama problemi olan hastalar bu tedavi yöntemini kullanamazlar. Penise ilaç zerk etme yöntemiyle elde edilen sertliğin 4 saatten uzun sürmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Çünkü peniste oksijensiz kalmaya bağlı hasar gelişebilir.

SORU: Sonuçlar iyi değil

Eşimle 2 yıllık evliyim, çocuğum olmadı. Sperm testi sonuçlarım pek iyi değil. Eşimde sorun tespit edilmedi. Erkeğin sperm hücrelerinden kaynaklanabilen kısırlık sorunları nelerdir?

CEVAP

Miktar azlığı, kıvamı bozukluğu, hücre hareketliliğinde düşüklük, hücrelerin ölü olması ve iltihap gibi nedenler olabilir. Sperm hücrelerinde yapısal bozukluk da görülebilir. Bunlar uzman androloji laboratuvarlarında mikroskopik analiz ile bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından değerlendirilir.

SORU: Evlensem mi?

Daha önce varikosel ameliyatı oldum ama ağrım çok fazla. Ağrıları nasıl gideririm?

CEVAP

Testisin toplar damarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikro-dolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeniyle ameliyat etmek uygun değildir. Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması içi mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan kısırlık nedenidir. Şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabileceğini düşünüyorum. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

SORU: Tam sertleşmiyor

Günde birkaç defa mastürbasyon yapıyorum. Ama ilişkide tam sertleşme olmuyor, neden?

CEVAP

Mastürbasyonda tam sertleşme olması probleminizin fiziksel değil, psikolojik olduğunu ortaya koyuyor. Bu partner tarafından yeterince uyarılamama veya performans kuşkusu gibi çok değişik nedenlerden ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder