Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kronik hale gelirse...
HABERİ PAYLAŞ

Kronik hale gelirse...

Prostatit, cinsel yolla kadından bulaşıyor ve daha çok gençleri vuruyor. Bazen erkeği hastanelik ediyor. Kendini yüksek ateş ve idrara çıkamama olarak gösteriyor. Tedavi edilmesi şart. Çünkü zor iyileşiyor kronik hale gelirse yıllarca ızdırap çektiriyor...

SORU: Prostatit tedavi ediliyor mu? 27 yaşındayım. Sorunum idrarımı yaparken çok zorlanmam. Doktora gittim, prostatit olduğumu söylediler. Prostatit nedir? Tedavisi var mı?

CEVAP

Prostatitler, prostat iltihabıdır. Ani, çok şiddetli bir prostat iltihabı olduğunda insanı hastaneye aceleyle getiren, idrarı yapamaz duruma düşüren bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Cinsel yolla kadınlardan bulaşan mikroplarla oluşur.

Haberin Devamı

Hijyene dikkat etmemek de prostat iltihabına neden olabilir. Yüksek ateş ve idrar yapamama gibi şikayetlerle başlar ve kişiyi yatağa düşürebilir. Prostatın iltihabını tam olarak tedavi edilmesi zordur. Çünkü bu organın içine antibiyotikler zor geçer.

1-2 haftada belirti veriyor...

İltihap bu nedenle kronik yani müzmin hale gelip yıllarca insanı süründürebilir. Bu nedenle özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarda çok dikkatli tetkik yapılması ve doğru tedavi edilmesi gerekir. Doğru tedavi edilmezse yıllarca bu durum devam eder ve sonucunda da kısırlık bile ortaya çıkabilir.

Hastalıklı kişiyle beraber olduktan 1-2 hafta sonra idrar yolunda sızlama, kaşıntı, akıntı görülebiliyor. Bu durumdaki erkeğin mutlaka üroloji uzmanına başvurması gerekir. Akıntıdan kültür yapılmadan rastgele kullanılan antibiyotikler, zaman içinde kronik prostatit, kısırlık gibi kalıcı sorunlara yol açabilir.

SORU: Çocuğum olmazmış 29 yaşındayım. Bana doopler testi ile varikosel teşhisi konuldu. Doktor, ameliyat olmazsam çocuğumun olmayacağını söyledi. Çok korktum, ne yapmalıyım? Ameliyat şart mı?

CEVAP

Varikosel en sık rastlanan ve başarılı tedavi ile en iyi sonuç alınan erkek kısırlığı nedenidir. Varikosel tanısı doppler ultrason ile değil, el muayenesi ile konulmalıdır. Doppler ultrason ile çok sayıda kişiye hatalı olarak varikosel teşhisi konulmakta ve gereksiz ameliyatlar yapılmaktadır. El ile muayenede saptanamayan varikosel ameliyat edilmemelidir; fayda sağlamaz.

Haberin Devamı

SORU: TESE yapıldı ama sonuç yok 3 yıllık evliyiz. 1 yıl korunmadık, hamile kalamadım. Eşime azosperm teşhisi konuldu. Bir kez TESE, bir kez de mikro TESE yapıldı. Bu durumda ne yapabiliriz? Eşimin hormon tahlillerini de size yolluyorum. Bize yol gösterir misiniz?

CEVAP

Eğer mikro-TESE (yumurtalarda mikrocerrahi teknik ile detaylı sperm arama) yöntemi ile sizde hücre bulunamadı ise ancak araştırma safhasında olan kök hücre yönteminden medet umabilirsiniz. Bu yöntemin hastalara bir tedavi seçeneği olarak birkaç yıl içinde sunulabileceğini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder