Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Müdahale edilmezse yayılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Müdahale edilmezse yayılabilir

Haberin Devamı

HPV virüsü cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor ve genital organlarda siğillere neden oluyor. Bu siğillere müdahale edilmezse büyüyerek yayılabilirler. Tedavi edilseler de vücut direncinin azaldığı dönemlerde yeniden ortaya çıkabilirler.


SORU: HPV sorun yaratır mı?

Penisimde çok küçük siğile benzer bir şeyler var. HPV olduğunu düşünüyorum. Henüz bir doktora başvurmadım. Acaba tedavi olmazsam bu durum ileride bir sorun yaratır mı?


CEVAP

HPV (Human Papilloma Virus) bir mikrop değil, bir virüstür. Cinsel ilişki ile de bulaşır ve vücuda girdikten sonra genital bölgede siğiller oluşturur. Tedavi ile bu siğiller yok edilebilir; ameliyat ile alınabilir, koter ile yakılabilir veya benim tercih ettiğim yöntem olan kriyoterapi ile dondurularak kendiliğinden düşmeleri sağlanbilir.

Eğer müdahale edilmez ise bu siğillerin büyüyerek tüm genital bölge cildine yayılmaları mümkündür. Bu siğiller yok edilseler dahi vücudun direncinin azaldığı dönemlerde tekrar ortaya çıkabilirler. Normal bünyesi olan kişilerde ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturmazlar.

SORU: Tek yumurtam var

10 yaşındayken testislerimden biri yukarıda olduğu için ameliyat oldum. Üzerinden 10 yıl geçti ama yumurta yerine inmedi. Yani benim tek yumurtam var. Ne gibi sonuçları olur?

CEVAP

Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde bir veya iki yumurtanın torbaya inmemesi ciddi bir sorundur. En geç 1 yaşına kadar ilaç tedavisi veya ameliyat ile mutlaka torbaya indirilmesi gereklidir. Bu işlem yapılmaz veya geç yapılır ise vücut içinde kalan yumurta ısı nedeniyle bozularak ileride döl hücresi üretme gücünü kaybeder, hatta bu organda kanserleşme riski de artar. Ayrıca vücut içinde kaldığından başlayacak bir kanserin fark edilmesi de çok zor ve geç olabilir. Ameliyat olmanıza rağmen yumurtanın torbaya inmemiş olması bir sorun olduğunu göstermektedir. Yumurta torbaya indirilememiş veya alınmak zorunda kalınmış olabilir. Muhtemel bir üreme sorunu açısından ve torbada olmayan yumurta ile ilgili sorunlar açısından bir ürolog tarafından muayene edilmenizi ve tetkikler yapılmasını öneririm.

SORU: Cinsel deneyimim olmadı, ne yapayım?

23 yaşındayım, hiç cinsel deneyimim olmadı. Cinsel açlığımı mastürbasyonla gideriyor, bazen günde 3-4 sefer yapıyorum. Bunun zararları olduğunu biliyorum, ellerimdeki titreme ve vücudumdaki kasılmalar bundan mı kaynaklanıyor?

CEVAP

Her şeyin fazlası zararlıdır. Günde 4 kere mastürbasyon yaparak gereksiz yere kendinizi ve sinir sisteminizi yoruyorsunuz. Beslenmeniz ve uykunuz da iyi değil ise bu bünyeyi zayıf düşürerek çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzun savunmasını zaafiyete uğratabilir. Ama sık mastürbasyon yapmak kalıcı bir zarar vermeyeceğinden iradenizi kontrol edip günde biri geçmezseniz ve iyi beslenirseniz hiçbir sorununuz kalmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder