Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ne kadar erken saptanırsa...
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar erken saptanırsa...

Haberin Devamı

Prostat kanserinİn erken teşhis edilmesi çok önemli. Erken bulunursa hastalık yok edilebilir. Ama geç kalınırsa ve rahatsızlık kemikleri sıçramışsa ancak yavaşlatıcı tedavi uygulanır. Bu nedenle 6 ayda bir test yaptırıp önleminizi alın...

SORU: Prostat kanseri nedeniyle tedirginim


52 yaşındayım. Ailemden birkaç kişiyi prostat kanseri sonucu kaybettik. Hepsinin teşhisleri geç konulduğu için kısa sürede vefat ettiler. Ben de risk altında olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden ne yapmam gerektiğini merak ediyorum. CEVAP Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. 60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde trafik kazalarında ölen belirli yaşlardaki erkekler tarandığında 70 yaşındakilerin yarıya yakınında bir kanser odağı saptanmıştır. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz. Ama geç teşhis edilirse ve bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece durumu idare edici, hastalığı yavaşlatıcı tedaviler yapılır.

[[HAFTAYA]]

6 AYDA BİR TARAMA

Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm. Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir.

SORU: Mastürbasyon yapınca karnım ağrıyor

21 yaşındayım, sürekli mastürbasyon yaptığım için karnım ağrıyor ve ishal oluyorum. Ama bu duruma ara verince de ishalim duruyor. Neden böyle oluyor? Ne yapmam gerekiyor? CEVAP Cinsel uyarı ve aktivite bağırsak hareketlerinde artışa yol açabilir ama sanırım sizin ishal olmanızın ayrı bir nedeni var. Bir iç hastalıkları uzmanı ile görüşün.

SORU: Cinsel isteğim yok oldu

43 yaşında, sporla uğraşan, sağlık sorunu olmayan erkeğim. 3 ay önce evlendim. Evlenmeden önce düzenli bir cinsel hayatım vardı. Evlenince hem istek hem güç olarak yok oldu. Total testosteron ve idrar testlerinin hepsi normal çıktı. Filmlerdeki hanımlara bakıp mastürbasyon yapıyorum görüyorum ki bir sorun yok. Beni aydınlatabilir misiniz? Acaba ne yapmam gerekiyor? CEVAP Bu şekilde cinsel isteğin kısa bir süre içinde yok olması hem psikolojik hem de fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Öncelikle bir üroloji uzmanına başvurarak daha detaylı tahlil ve muayenenizi yaptırmalısınız. Herhangi bir rahatsızlık saptanmaz ise bir psikiyatrist ile görüşmeniz gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder