Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Prostatı ihmal etme
HABERİ PAYLAŞ

Prostatı ihmal etme

40-45 yaşından sonra her erkeğin düzenli olarak üroloğa gidip prostatını kontrol ettirmesi şart. Çünkü prostat kanserinden erken teşhisle kurtulmak mümkün. Geç fark edilirse müdahale zorlaşıyor ve kişinin yaşam kalitesi düşüyor

SORU: Kasıklarımda ağrı var Birkaç yıl önce geneleve gittim. İdrar yollarımda yanma ve ağrı başladı. Geçen yaz varikosel teşhisi konuldu. Ameliyet oldum ama yanma ve ağrılarım geçmedi. Bazen kasıklarımda da ağrı oluyor, sağ böbreğimde darlık var. Bu arada ameliyattan sonra hidrosel çıktı. Bunlar sertleşme sorununa neden olur mu? Bir kadınla ilişkiye girmeye korkuyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Varikosel ameliyatı ağrı gidermek amacıyla yapılmaz, ayrıca sanırım lenf kanallarınızın bağlanması sonucu bir komplikasyon olarak hidrosel yani yumurtanızın etrafında su birikmesi sorunu da buna eklenmiş. Varikosel ameliyatının mikro cerrahi ile yapılması bu gibi komplikasyonların ortaya çıkmamasını sağlar. Böbreğinizin boşaltım kanallarındaki darlık bakteri üremesine ve idrar yolu enfeksiyonuna yol açarak bahsettiğiniz şikayetlere neden olabilir. Bir üroloji uzmanı ile görüşünüz.

[[HAFTAYA]]

SORU: Çocuğumuz olur mu? 32 yaşındayım ve 1 senelik evliyim. Ereksiyon sorunum var. Sertleşme yardımcı ilaçlardan kullandığım zaman sertleşme normal oluyor ama bu sefer çok geç boşalıyorum. Aldığım ilaç çocuğumuzun olmasını engeller mi?

CEVAP: Sertleşme zorluğunda kullanılan bu ilaç grubu, fonksiyonunu penisin sertliğinin sonlanmasını sağlayan bir enzimi engelleyerek göstermektedir. Penisin sertliğini sağlayan içindeki yarı elastik bir çift kılıf içindeki corpus cavernosum adı verilen cisimlerin içinin kan ile dolması ve bir süre o şekilde kalmasıdır. Penisin kan ile dolan bu kompartmanları sürekli sinirsel uyarılar ve onlardan etkilenen enzim adı verilen salgıların etkisi altındadır. Bu sinirsel etkilerin dengesi adeta bir tahteravalli gibi değişiklik göstererek penisin durumunu etkiler ve dengelerler. Örneğin korku hissedildiğinde baskın olan adrenalin penise giden kan akımını azaltarak penisin büzüşmesine neden olur. Aynı mekanizma ile performans kaygısı hisseden bir insanda da stres nedeni ile ereksiyon kalitesi düşer, corpus cavernosumlar gevşer, dolayısı ile penis yumuşar. Bahsettiğiniz gruptaki ilaçlar bu dengeyi etkiler, doğal olarak belirli bir miktarda penis dokusu içinde sürekli salgılanmakta olan ve sertleşmeyi sonlandırmaya yönelik bir enzimi bloke ederek dolaylı yoldan sertleşmeyi destekler. Bu tip ilaçlar damarlar ve kan akımını etkiler, çocuk olması ve döl hücreleri ile bir ilgileri yoktur. Bazı kişilerde boşalmayı biraz geciktirdikleri bilinmektedir.

Haberin Devamı

SORU: Prostat genetik mi? Amcam 3 yıl önce prostat kanserinden vefat etti. 51 yaşındayım. Prostat kanseri genetik midir? Bizim yaşımızda olanların prostat büyümesi ve kanserine karşı ne gibi önlemler almamız gerekir?

CEVAP: Maalesef prostat kanserinde ailevi olarak risk artışı mevcut. 40 45 yaşından sonra ürolog kontrolü altında olmanızı öneririm. Yani düzenli olarak her 6 ayda bir muayene ve PSA’larınızı yaptırmanızı önemle tavsiye ederim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder