Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Protez engel olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Protez engel olmuyor

Haberin Devamı

Sertleşme sorunu yaşayan erkekte tüm tedavi yöntemleri denenmesine rağmen başarı sağlanamıyorsa penis protezine başvurulur. Protez hastanın ilişkiden zevk almasını, boşalmasını ve çocuk sahibi olmasını engellemiyor. ‘Baba olamayacağım’ diye endişelenmeyin.

SORU: Kısırlık yapar mı?

24 yaşındayım. 16 yaşındayken kabakulak geçirdim. Kabakulak geçiren erkeklerin kısır olduğunu duydum. Acaba bu doğru mu?

CEVAP

Kabakulak hastalığını ergenlikten sonra geçiren erkeklerin yüzde 30’unda yumurtalıkta şişme ortaya çıkar; virüs yumurtayı da etkiler. Eğer çift taraflı olursa ve döl hücreleri üreten yumurtalar tamamen zarar görürse kısırlık ortaya çıkar. Bu hastalığı çocuklukta geçirmeyenlerin ergenlik dönemi ve sonrasında kabakulak aşısı olmaları, eğer hastalığa yakalanırlarsa da yumurta iltihabını önleyen ilaçlar kullanmaları gerekir.

SORU: Baba olmam mümkün mü?

Bir süredir iktidarsızlık yaşıyorum, her türlü tedaviye denedik ama başarılı olmadı. Doktorlar sonunda penis protezi taktırabileceğimi söyledi. Ancak ben baba olmak istiyorum. Bu protezi taktırırsam çocuğum olabilir mi?

CEVAP

Penis protezi ameliyatı sırasında üremeyi sağlayan organlara müdahale edilmiyor. Penis protezi ameliyatı sonrası penisin hissi korunduğu için hasta sertleşme bozukluğu gelişmeden önce olduğu gibi cinsel ilişkiden zevk alabilir, orgazm olabilir ve boşalabilir. Ameliyat öncesi üreme organları normal olan ama yeterli sertleşmesi olmadığı için çocuk sahibi olamayan hastalar protezle kurdukları cinsel ilişkiyle çocuk sahibi olabilirler.

SORU: Belirtileri nelerdir?

26 yaşındayım. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl anlaşılır?

CEVAP

Bu hastalıklar her zaman olmasa da çoğu kez belirti verir. Mesela idrar yaparken yanma, tıpkı nezledeki gibi idrar yolundan akıntı olması gibi. Bu hastalıkların ilerlemesine yetersiz tedavi de sebep olmaktadır. Eczaneden veya kulaktan dolma tavsiye ile bilinçsizce alınan ilaçlar hastalığı tam olarak tedavi etmeyebileceğinden hastalık idrar yolundan prostat ve testislere ilerleyerek kısırlığa neden olabilir. Türberlükoz da kısırlığa neden olabilen bir hastalıktır.

SORU: Varikoselin başka tedavisi yok mu?

Spermimin hareket oranı yüzde 20. Doktorum 2 kez yaptığı sperm testi sonucunda varikosel ameliyatına karar verdi. Bu ameliyatı olmam şart mı? Herhangi bir sakıncası var mı? Başka bir tedavi yönteminden faydalanabilir miyim?

CEVAP

Varikosel toplumda sık rastlanan sadece bazı kişilerde spermleri etkileyerek kısırlık yapabilen ve gerçekten var ise mikrocerrahi ameliyattan fayda gören bir rahatsızlıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder