Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sayıları düşürebilir ama...
HABERİ PAYLAŞ

Sayıları düşürebilir ama...

Haberin Devamı

Testisin üzerindeki organda kitle oluşumu görülebilir. Çıkarılırsa sperm geçisine engel olup sayıyı düşürebilir, erkeğin baba olmasını az da olsa zorlaştırabilir. Ameliyat mikrocerrahi yöntemle yapılırsa risk azaltılır.

SORU: Kasıklarımda ağrı var

40 yaşındayım. Sağ testisimde yuvarlak bir kitle var. Doktor “Ağrı yaparsa alınır ama ameliyatta sinirler etkilenebilir” dedi. Kitle fındık kadar, ağrı yapmaya başladı. Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Bu sert kitle sanırım spermatosel adı verdiğimiz, testisin üzerinde sperm kanallarından oluşan epididim adlı organa bağlı. İçinde sperm hücreleri de içeren bir kistik oluşum. Bu kitlenin çıkmasının tek sakıncası o taraftaki kanallarda sperm geçişine engel olarak, sperm sayısını düşürmesi, dolayısı ile ileride çocuk olmasında zorluk çıkarması ihtimalidir. Mikrocerrahi uygulanarak dikkatli olarak çıkarıldığında çevre dokulara, damar ve sinirlere zarar vermeden ameliyat edilebilir.

SORU: Ameliyat şartmış

27 yaşındayım, testisimdeki ağrıdan dolayı ultrasona girdim. Raporu size yazıyorum. Ameliyat şartmış. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sadece ultrason bulguları ile ameliyat edilmeniz doğru olmaz. Ufak bir epididim kisti ve sadece ultrasonda saptanan varikosel ameliyat gerektirmez, fayda da görmez. Hatta epididim kistinin alınması sonucu büyük ihtimal ile o tarafın meni kanalları da tıkanacaktir. Sadece bu konuda deneyimli bir üroloji uzmanının el ile muayenesinde varikosel belirgin olarak saptanırsa ve bununla birlikte yapılacak en az 2 kaliteli spermiyogram tahlilinde değerlerde düşüklük görülürse tercihen mikrocerrahi teknik ile varikosel ameliyatı olmanız gerekir.

SORU: İktidarsız mıyım?

Şeker hastalarında kanın penisten kalçaya doğru kaçmasıyla oluşan iktidarsızlık çeşidi olduğunu okudum. İlişkide kalça kaslarımı sıkarsam ereksiyonu daha uzun devam ettiriyorum. Böyle bir iktidarsızlık yaşıyorsak bunu hangi tıbbi muyane ile anlayabiliriz?

CEVAP

Bahsettiğiniz çok özel ve nadir rastlanan bir sendromdur. Sizin durumunuzun farklı bir durum olma ihtimali yüksek. Hastalıkların tanısını bu konuda uzman ve deneyimli olan hekimler muayene ve tetkiklerle koyabilirler. Kendinize yazılardan okuduğunuz hastalıkları yakıştırmanız gereksiz evhama neden olabilir.

SORU: Baba olacağım

1 yıl önce sperm testi yaptırdım. Hücrelerin yüzde 90’ı ölüymüş. Çocuğumuz olması için ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sadece bir androloji departmanı olan ve bu konuda uzmanlaşmış laboratuvarların sperm analizlerine yorum yapmayı tercih ediyorum. Siz en iyisi üroloji-androloji uzmanına başvurarak muayene olun ve onun kılavuzluğunda gerekli tetkik ve tedavileri yaptırınız. Kendi kendinize yaptıracağınız tetkikler ve kulaktan dolma tedavilerle vakit kaybetmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder