Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sonuç için 1 yıl gerekebilir
HABERİ PAYLAŞ

Sonuç için 1 yıl gerekebilir

Haberin Devamı

Testis damarlarındaki genişleme olan varikosel ultrasonla değil, elle yapılan muayene sonucu tespit edilir. Gerekiyorsa ameliyat yapılır. Operasyondan sonra beklenen olumlu sonucun alınması 1 yılı bulabilir.

SORU: İlaç tedavisi gördüm çocuğumuz olmuyor

3 senelik evliyim. Hiç korunmamamıza rağmen çocuk sahibi olamadık. Doktora varikoselim olduğunu söyledi. Ameliyat oldum. Operasyondan sonra 3 ay ilaç tedavisi gördüm. 5 ay geçmesine rağmen henüz bir sonuç alamadık. Benim bu noktadan sonra ne yapmam gerekiyor? Tamamen iyileştiğimi nereden anlayabilirim? Bu süre normal mi?

CEVAP

Başarılı bir varikosel ameliyatı sonrası olumlu sonuçların görülmesi 6 ay hatta 12-14 ay dahi sürebilir. Ameliyattan sonra ilk sperm tetkikinizi 3-4 ay sonra yaptırabilirsiniz. Fakat ameliyatın başarılı olup olmadığını ameliyattan 1 ay kadar sonra el muayenesi ile anlamak mümkündür.

Sadece ultrason ile saptanan, ele gelmeyen bir varikoselin ameliyat edilmesi olumlu bir netice vermemektedir.

SORU: Testislerim ağrıyor, ne yapayım?

22 yaşındayım. Benim sorunum mastürbasyon yaptığım zaman spermimin sarımtrak renkte gelmesi. Sizce bu ileride sorun olur mu? Bir de testislerim genelde sert ve toplu şekilde duruyor. Normalde sarkık olması gerekmez mi? Bazen bu sertlik beni rahatsız ediyor.

Otururken beni sıkıştırıyor ve ağrı yapıyor. Ayrıca testislerimden biri, diğerinden küçük. Bu bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Meninin rengi çeşitli nedenlerle kişiler arasında bir miktar fark gösterebilirse de bu durumlarda tanı, sadece görüntüyle konulamaz. Mutlaka laboratuvar tetkiki gerekir. Testislerin sarkık olup olmaması testislere olduğu kadar skrotum adı verilen haya torbasındaki kas yapısının ortam ısısı karşısında verdiği tepkiye de bağlıdır.

Sperm üretimi belirli bir ısıda gerçekleşebildiğinden tüm bu kas yapıları, testisleri vücuda soğukta yaklaştırıp sıcakta testisten uzaklaştırarak ısı dengesini yani termoregülasyonu sağlar.

Bu nedenle bu değişken durum bir rahatsızlık belirtisi değildir. Testislerinizin boyut farkına gelince; bu durum belirli bir noktaya kadar tabii olmakla birlikte boyut farkının çok belirgin olması ve özellikle giderek artması birçok değişik, hatta hayati önem taşıyan hastalığa sebep olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Cinselliğe çok düşkünüm

15 yaşındayım, cinsellik çok ilgimi çekiyorum. Yanımda bir kız olsa hemen penisim sertleşiyor. Ben hasta mıyım, sapık mıyım?

CEVAP

15 yaş bu iş için biraz erken, şimdilik aşırıya kaçmadan gün aşırı mastürbasyon yaparak idare etmeni öneririm. Mastürbasyon sivilce nedeni değildir. Bu yaş dönemi hormonlar nedeni ile hem mastürbasyon hem sivilcelerin arttığı bir dönemdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder