Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Stres erkeği vuruyor
HABERİ PAYLAŞ

Stres erkeği vuruyor

Haberin Devamı

Pek çok hastalığa neden olan stres hayatımızı olumsuz etkiliyor. Kimi zaman fiziksel kimi zaman psikolojik rahatsızlığa sebep oluyor. Ama en çok erkeklerin cinsel yaşamlarını vuruyor. Örneğin; performans kaygısı hisseden birinde stres nedeniyle sertleşme kalitesi düşüyor, erkek başarısız oluyor...

SORU: Çocuk sahibi olmayı engeller mi?

30 yaşında, 3 yıldır evli bir erkeğim. Ereksiyon sorunum var. O haplardan kullanınca sertleşme normal oluyor ama bu seferde ben çok geç boşalıyorum. Haplar çocuğumuzun olmasını engeller mi? CEVAP Sertleşme zorluğunda kullanılan bu ilaç grubu, fonksiyonunu penisin sertliğinin sonlanmasını sağlayan bir enzimi engelleyerek göstermektedir. Penisin sertliğini sağlayan içindeki yarı elastik bir çift kılıf içindeki corpus cavernosum adı verilen cisimlerin içinin kan ile dolması ve bir süre o şekilde kalmasıdır. Penisin kanla dolan bu kompartmanları sürekli sinirsel uyarılar ve onlardan etkilenen enzim adı verilen salgıların etkisi altındadır. Bu sinirsel etkilerin dengesi adeta bir tahterevalli gibi değişiklik göstererek penisin durumunu etkiler ve dengeler.

İlaç kan akımını etkiler

Örneğin; korku hissedildiğinde baskın olan adrenalin penise giden kan akımını azaltarak penisin büzüşmesine neden olur. Aynı mekanizma ile performans kaygısı hisseden bir insanda da stres nedeniyle ereksiyon kalitesi düşer, corpus cavernosum’lar gevşer, dolayısıyla penis yumuşar. Bahsettiğiniz gruptaki ilaçlar bu dengeyi etkiler, doğal olarak belirli bir miktarda penis dokusu içinde sürekli salgılanmakta olan ve sertleşmeyi sonlandırmaya yönelik bir enzimi bloke ederek dolaylı yoldan sertleşmeyi destekler. Bu tip ilaçlar damarlar ve kan akımını etkiler, çocuk olması ve döl hücreleri ile bir ilgileri yoktur. Bazı kişilerde boşalmayı biraz geciktirdikleri bilinmektedir.

SORU: Cinsel hayatım etkilenir mi?


39 yaşındayım. Hem şeker hastasıyım hem de geçen hafta yaptırdığım tahlilde kan yağlarım yüksek çıktı. Bu yüzden ilaca başladım. Bunlar benim zaten çok iyi olmayan cinsel gücümü nasıl etkiler? CEVAP Diyabeti olan erkek hastaların yarısında zaman içerisinde sertleşme sorunu gelişiyor. Tip 1 diyabeti olan, insülin bağımlısı genç hastalarda bu problem daha erken ortaya çıkabiliyor. Tip 2 diyabeti olan insüline bağımlı olmayan ve daha geç yaşlarda ortaya çıkan diyabette sertleşme sorunu daha yavaş gelişiyor. Diyabeti olan erkeklerde birkaç nedenle sertleşme sorunu ortaya çıkıyor. Öncelikle diyabet küçük kan damarlarına zarar vererek penise kan akımını azaltıyor. İkinci olarak çevre sinirlerde bozukluk oluşturarak penise sertleşme için gerekli uyarının iletilmesini engelliyor. Bu hastalarda penisten beyne giden uyarılarda da azalma oluyor ve sertlik elde etmek güçleşiyor. Son olarak diyabette genel sağlık daha kötü seyredebiliyor. Diyabetin yaratacağı bu kötü etkileri önlemenin en iyi yolu kan şekerini ve tansiyonu kontrol altında tutmaktır. Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarındaki yükseklik ise kalp-damar hastalığı yaratıyor; penise giden kan akımında azalmaya yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kötü huylu kolesterolün yüksek oluşu sertleşmeyi olumsuz etkiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder