Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tedavi için sabır şart
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi için sabır şart

Haberin Devamı

Peniste eğrilmeye neden olan peyroninin tedavisinin ilk şartı hastanın sabırlı olması. Çünkü bu hastalık başladıktan sonra 1 yıl içinde seyrini gösteriyor. Yayılıyor, küçülüyor ya da kayboluyor. Doktor da buna göre karar veriyor...

SORU: Değişiklik yok 48 yaşındayım. 1 ay önce cinsel organımdaki ağrı yüzünden üroloji uzmanına başvurdum. Peyroni teşhisi konuldu. Bazı vitaminler verdiler ama yavaşlama olmadı. Doktorum cerrahi tedavisi olmadığını, 15 haftalık periyodu tamamlayacağını söyledi. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Peyroni peniste kan ile dolarak sertleşmeyi sağlayan kılıflarda ortaya çıkan, sertlik olarak ele gelen ve kılıfın esnekliğini yok ederek sertleşen peniste kıvrılma ve ağrıya neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık başladıktan sonra bir yıla yakın sürede seyrini gösterir, ilerleyebilir, penisin diğer bölgelerine yayılabilir, gerileyip küçülebilir, hatta ortadan kalkabilir. 1 yıllık süre dolmadan yapılacak cerrahi müdahale gereksiz veya yetersiz olacağından bu sürede destekleyici ilaç tedavisi verilerek beklenmesi uygundur. Daha sonra gerekirse bir üroloji uzmanı tarafından ameliyat ile sorun halledilebilir.

SORU: Ağrılarım var

9 ay önce ağrılar nedeniyle varikosel ameliyatı oldum. Hem ameliyat izi kaldı hem de ağrılarım geçmedi. Doktor, böbreğimde taş olduğunu, ağrı yaptığını söyledi. Yumurtalıklarımda hassasiyet hissediyorum. Nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sol böbrekteki taş da varikosel de sol torbanıza yansıyan ağrıya neden olabilir. Varikosel ameliyatı her zaman ağrıya çözüm olmaz. Ameliyat sonrası iz kalması ise gayet normaldir.

SORU: Kıllarım çıkmadı

15 yaşındayım. Mastürbasyon yapınca meni geliyor ama bıyıklarım çıkmadı ve genital bölgemde kıllarım az. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Ergenlik çağı süreçtir, yıllara yayılır. Kıllanma ikincil bir değişimdir, herkeste aynı oranda ve zamanda gerçekleşmez. Bazı kişilerde genetik nedenlerle çok daha az kıllanma görülebilir.

SORU: Kan geliyor, neden?

16 yaşındayım. Mastürbasyon yaparken meni geliyor. Ancak bir daha yaparsam kan geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Ejakülasyon yani boşalma sırasında kan gelmesine hemospermi adı verilir. Bu durum büyük çoğunlukla ejakülatın sıvı kısmının salgılandığı ve depolandığı vesiküla seminalis adı verilen ve prostatın hemen arkasında bulunan meni keselerinin içini döşeyen dokunun tahrişinden veya meninin geçtiği kanallardaki tahrişten kaynaklanır. Ciddi bir hastalık değildir, uygun ilaçlar ile tedavi edilebilir. Nadir de olsa bazı durumlarda boşalırken olan bu kanama hayatı tehdit edebilecek çok ciddi bir durumun da ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle menide kan varsa mutlaka en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalı ve bu tehlikeli ihtimali ortadan kaldırmalısınız, gecikmek telafisi imkansız sorunlara yol açabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder