Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Teşhis için geç kalmayın
HABERİ PAYLAŞ

Teşhis için geç kalmayın

Prostat erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biri. Erken teşhiste ameliyatla sorun ortadan kaldırılıyor. Geç kalınır, ameliyat fırsatı kaçırılırsa işler zorlaşıyor. Ancak hastanın yaşam süre ve kalitesini desteklemek mümkün oluyor.

Düzeltilir mi?

2.5 yıl önce sol varikosel ve sağ hidrosel ameliyatları geçirdim. Ama ağrılarım dinmedi. Düzeltme yapılabiliyor mu?

Yetersiz kalan varikosel ameliyatlarında mikrocerrahi teknik ile düzeltme yapabiliyoruz. Ama nadiren de olsa bu mümkün olmayabilir. Ağrılarınız ameliyattan sonra başladı ise zaman içinde geçebilir, ikinci bir ameliyattan ağrı bakımından fayda görmeyebileceğinizi bilmelisiniz.

Haberin Devamı

Spermim azaldı

4 aydır spermim azaldı. 21 yaşındayım, 5-6 günde bir mastürbasyon yapıyorum. Bu nasıl eski haline döner?

Ejakulasyonda normal olarak 1.5 cc ve üstünde bir miktar boşalır. Boşalmalar arasındaki sürenin uzaması, bazı kişilerde meni keselerinin daha büyük olması ve daha fazla salgı yapması sonucu bu miktar artabilir, nadiren 8-10 cc’ye kadar çıkabilir. Bu durum kadında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık nedeni olmaz. Vajinanın esnek yapısı 10 cc dahi olsa bunu çok kolaylıkla tolere edebilir. Meninin fazla hacimde gelmesi de daha fazla yorgunluk yapmaz. Bu bir hastalık veya sorun değildir.

PSA yükseliyor

70 yaşındayım ve prostat kanseriyim. Kapalı ameliyat oldum, testislerimin yarısı alındı. 15 ayın sonunda PSA değerlerim yükseldi. Günde bir ilaç alıyorum. Ne yapmalıyım?

Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden olup ilerleyen yaş ile bilhassa ailesinde bu hastalık görülenlerde göz ardı edilmemesi gereken, yılda 2 defa gerekli tetkikler ve ürolog muayenesi ile kontrolü yapılması gereken bir hastalıktır. Erken safhalarda tespiti halinde ameliyat ile bu sorundan kurtulmak mümkündür. Geç kalınması ve ameliyat fırsatının kaçırılması halinde ise çeşitli tedavi yöntemleri ile yaşam süresini ve kalitesini desteklemek mümkün olabilmektedir. Bu gibi detaylı tedavileri sadece sizi takip etmekte olan üroloji uzmanı gerektiği gibi planlayabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder