Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Test yaptır ki geç kalma
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptır ki geç kalma

Prostat erkeklerin adeta baş belası. Zamanında teşhis edilip tedaviye başlanmazsa hayatı tehdit edebilecek durumlar yaratıyor. 45 yaşına gelen her erkek risk almamak için 6 ayda bir test yaptırırsa hastalık ortaya çıkmadan tedavi edilebilir...

SORU: Prostat beni çok huzursuz ediyor

57 yaşındayım. Prostat kanseri beni çok tedirgin ediyor. Yaş itibarıyla prostatla ilgili bazı sorunlarım oluyor; çok sık idrara çıkıyorum. Kanser tehlikesi beni çok huzursuz ediyor. Bu konuda neler yapabilirim?

CEVAP: 60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde trafik kazalarında ölen belirli yaşlardaki erkekler tarandığında 70 yaşındakilerin yarıya yakınında kanserli hücreler görülür. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz.

Haberin Devamı

45 yaşından sonra teste...

Ama geç teşhis edilirse bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece idare edici tedaviler yapılır. Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle tarama yapılarak, kanser olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu testi yaptırması gerekmektedir. Basit bir kan testidir, 45 yaş sonrası her erkeğin 6 ayda bir yaptırmasını öneririm. Prostat büyümesi nedeni ile açık, kapalı veya lazer ile ameliyat olanlarda da bu risk devam ettiğinden PSA testi önemlidir.

SORU: Nasıl tedavi edilecek?

60 yaşındayım, bir süredir ereksiyon problemi yaşıyorum. Bu duruma çok üzülüyorum. Doktora gidip test yaptırdım. Doktorum “Testosteron eksikliği var, tedavi şart” dedi. Acaba bu tedavi nasıl uygulanıyor? Yan etkiler var mı?

CEVAP: Jel formu etkili oluyor Günlük testosteron seviyelerinin kanda sabah saatlerindeki yüksek haline uyum sağladığından testosteron tedavisinin günümüzde en tercih edilen yöntemi sabahları cilt üzerine uygulan jel formudur. Cilde sürülen testosteron içeren jel hızla emilerek testosteron kana karışabilmektedir. Ağızdan alınan testosteronun büyük kısmının aktivitesini kaybetmesi nedeni ile fazla faydası görülmemektedir. Sentetik testosteron türevleri ise karaciğere olan toksik etkileri nedeni ile tercih edilmemektedir.

Haberin Devamı

Riskleri yok değil

Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir, normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder