Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Test yaptırarak işe başlayın
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptırarak işe başlayın

Haberin Devamı

Prostat erkeğin baş belası. Zamanında tedaviye başlanmazsa hayatı tehdit bile ediyor. Bu yüzden 45 yaşına gelen her erkek risk almamak için 6 ayda bir test yaptırmalı ki sorun çıkmasın...

SORU: Tehlike beni üzüyor

51 yaşındayım. Prostatla ilgili sorun yaşıyorum, çok sık idrara çıkıyorum. Kanser tehlikesi beni huzursuz ediyor. Bu konuda neler yapabilirim?

CEVAP

60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde trafik kazalarında ölen belirli yaşlardaki erkekler tarandığında 70 yaşındakilerin yarıya yakınında kanserli hücreler görülür.

Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz. Ama geç teşhis edilirse bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece idare edici tedaviler yapılır.

Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle tarama yapılarak, kanser olup olmadığı araştırılır. Basit bir kan testidir, 45 yaş sonrası her erkeğin 6 ayda bir yaptırmasını öneririm.

Prostat büyümesi nedeni ile açık, kapalı veya lazer ile ameliyat olanlarda da bu risk devam ettiğinden PSA testi önemlidir.

SORU: Geciktirici kullandım

25 yaşındayım. İlişkide erken boşalıyorum, 2-3 dakikayı geçmiyor. Ne yaparsam bu süreyi uzatırım? Geciktirici kullandım, yararı olmadı.

CEVAP

Evlendiğinizde eşinizle bir süre, örneğin birkaç ay beraber olduğunuzda bu durum düzelecektir. Sorun devam eder ise bir üroloji uzmanına başvurun. Size gerekiyorsa ilaç vererek yardımcı olacaktır.

SORU: Testler neden birbirini tutmuyor?

2 ay önce sol testisimde bir ağrı oldu. Bunun için doktora gittim ve iki tarafta kist, sol tarafta varikosel çıktı. “Grade 3. 1 ay sonra ameliyat olacaksın. Ameliyata kadar slip külot giyeceksin” dediler. 1 ay geçtikten sonra tekrar test yapıldı. Bu defa da “Grade 1. Çocuğun olur. İlaca gerek yok” dediler. Acaba slip külot giymeye devam edeyim mi?

CEVAP

Varikosel tanısı uzmanın el muayenesi ile konulur. Elle deneyimli bir uzmanın saptayamadığı, sadece ultrason vs. ile saptanan varikoselin ameliyatının fayda sağlamaması üzerine bu ameliyatlar gereksiz kabul edilmiştir. Slip giymek ile varikosel derecesi gerilemez. Varikosel ergenlik döneminde testis toplar damarlarında başlayan ve giderek ilerleyen bir gelişmedir ve hiçbir şekilde gerilemesi mümkün değildir.

Varikosel muayenesi soğuk olmaya, tercihen sıcak bir ortamda ve kişi 10-15 dakika ayakta durduktan sonra yapılmalıdır. Eğer muayeneyi yapan üroloji uzmanı tarafından yapılan muayenede 3’üncü derece çıkan bir varikoselin daha sonra 1’inci dereceye gerilemesi mümkün değildir. Bu gibi sorularda genel bilgiler vermek dışında size bir faydam olamaz. Bir doktor olarak kendim muayene edip kendi standartlarımda (WHO; Dünya Sağlık Örgütü standartları) tahliller yaptırmadan sizin şahsınıza özel bir yorum yapamam.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder