Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tüp bebek son çare
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebek son çare

Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftler üzülüyor ve bu konuda tek çarenin tüp bebek yöntemi olduğunu düşünüyor. Oysa bu yanlış! Artık pek çok tedavi şekli var. Öncelikle bu yöntemler denenmeli. Eğer hiçbirinden sonuç alınamazsa o zaman çift tüp bebek sahibi olmak için uzmana başvurmalı

SORU: Tüp bebek tek yol mu?

36 yaşındayım, 4 yıllık evliyim, çocuğum olmuyor. Doktora gittim, menide hiç döl hücresi olmadığını, kanallarda tıkanıklık olduğunu söyledi. Tek çare tüp bebek midir? CEVAP Tüplerde tıkanıklık 4 farklı sebebe bağlıdır. 1- Zaman içerisinde gelişen kistlere bağlı olarak tıkanıklık ortaya çıkabilir. 2- Doktor eliyle yani vazektomi denilen bir doğum kontrol yöntemi sonucu tüplerin bağlanmasıyla gelişebilir. 3- Doğumsal olabilir. Genetik nedenlerle nakil yolları olan tüplerin kısmen veya tamamen gelişmemesi sonucu ortaya çıkar. 4- Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar sonucu da bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir. Gonore (bel soğukluğu) gibi kadınlardan cinsel ilişki ile kapılan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu kısırlık ortaya çıkabilir. Tıkanıklık nedeni olan kısırlıkları artık özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile çoğu vakada başarı ile giderip normal yolla hamile kalınması sağlanabilmektedir. Tüp bebek sadece bunlar uygun değilse veya netice alınamıyorsa önerilir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Yumurtalıklarımda sertleşme oluyor


20 yaşındayım. Penisim ereksiyon durumundayen yumurtalıkların altında sertleşme meydana geliyor. Yumruk gibi şişiyor. Bu beni psikolojik olarak etkiliyor. Ne yapmalıyım? CEVAP Penisin içinde kan dolumu ile sertleşmeyi sağlayan ve yarı elastik yapıdaki kılıflar ile çevrili bir çift corpus cavernosum adı verilen yapı bulunur. Bu cisimler pensin baş kısmının hemen arkasından başlayarak yan yana penis kökünde yer alan penis simfizi adı verilen kemik yapının altına doğru bir miktar daha devamlılık gösterirler. Sertleşme sadece bu süngersi cisimlerin kan ile dolarak basınç artması sonucu oluşur. Bunun dışında sertleşme sırasında hayalarınızda herhangi bir yapının sertleşmesi mümkün değildir. Sanırım bu bir algılama bozukluğu, bir üroloji uzmanına muayene olursanız rahatlayacağınızı sanıyorum. Bu arada her zaman sertliğini koruyan olağan dışı sert dokuların da mutlaka doktor tarafından muayene edilmesi gerektiğini hatırlatırım.

SORU: Ameliyat şart mı?


Bana varikosel teşhisi konuldu. Size raporu yazıyorum. Bir doktor “Durumun acil, hemen ameliyata almamız lazım” dedi. Ne olur bana yardım edin. CEVAP Varikosel tanısı ultrason ile değil, sadece el muayenesi ile konulabilir. Herkeste varikosel bulunmaz. Toplumda genel bulunma oranı yüzde 15’in altında olup kısırlık sorunu olan erkeklerin yarısına yakınında varikosel mevcuttur. Varikosel yıllar içinde geliştiğinden acil ameliyat gerekmez. Sadece sperm değerleri bozulanlarda ve bazen ağrısı olan uygun kişilerde mikrocerrahi teknik uygulanan özel bir ameliyat ile tedavi edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder