Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Umudunuz yok değil
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Erkekte yapılan hormon testleri ve fiziki muayene testiste sperm bulunup bulunamayacağını yönünde de olsa en olumsuz vakalarda bile umut var. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden araştırma yapılabilir...

SORU: Meni kanalları bağlanınca ne oluyor?


Erkeklerden gelen meni bölümünü bağladığımızda veya o bölüm kesilerek devre dışı bırakıldığında meni gelişi nasıl devam ediyor? Geride bir birikme söz konusu olmaz mı? Kişi fikir değiştirdiğinde meni bölümü tekrar aynı işlevini kazanabilir mi? CEVAP Boşalma anında dışarıya çıkan meninin sadece yüzde 1-3 kadarı testislerde üretilen sperm hücrelerinden oluşur. Meni kanallarının istek üzerine cerrahi bir operasyonla lokal anestezi altında bağlanmasıyla doğum kontrolü yöntemine vazektomi ameliyatı adı verilir. Dünyada hem Uzakdoğu, hem ABD’de çok sık uygulanmakta olan bistürisiz vazektomi yöntemi günümüzde tercih edilmesi gereken etkili ve rahat bir yöntemdir. Bu yöntem uygulanan kişilerde zevk alma ve boşalma aynı şekilde devam etmekte, sadece meninin içinde döllemeyi gerçekleştiren sperm hücreleri bulunmamaktadır. Bu durumda sperm hücreleri meni kanalları içinde kalmakta ve vücut tarafından emilerek yok edilmektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Baba olamazmışım

36 yaşında, 8 yıllık evliyim. 5 yıl önce gittiğim doktor bana “Çocuğun olmaz. Çünkü bir tane bile canlı hücren yok” dedi. Biyopsi yapılsa dahi elden bir şey gelmeyeceğini söyledi. Tıp gelişiyor. Acaba yapılacak bir şey yok mu? CEVAP Testiste hücre aranması için en ileri teknik mikrocerrahi TESE’dir. Hormon seviyeleri ve fizik muayene testiste sperm bulunup bulunamayacağı yönünde bir kanaat uyandırsa da en olumsuz vakalarda dahi sperm bulunma şansı olduğunu hem yayınlar hem de kendi deneyimlerimizden biliyoruz. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden ama eldeki tüm şanslar kullanılarak detaylı bir inceleme yapılması uygundur.

SORU: Hamile bırakır mı?


Cinsel ilişkideki kaygan sıvının hamile bırakma özelliği var mıdır? Varsa ihtimal yüksek midir? CEVAP Halk arasında zevk suyu adı verilen bu salgı idrar olu etrafında bulunan salgı bezlerinin ve prostatın salgısının karışımından ibarettir. Normal meni kıvam ve yapısında değildir fakat mikroskopik incelemede içinde tek tük de olsa sperm hücresine rastlanabilir. Bu nedenle hamilelik nedeni olma ihtimali çok az hatta teorik düzeyde dahi olsa vardır. Bu salgı erkekte spermin geçeceği yolu temizlemek, kayganlaştırmak ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için salgılanır.

SORU: Yapmadan duramıyorum

25 yaşındayım. Mastürbasyonsuz günüm yok. Günde 3 kez yaptığım bile oluyor, zararı var mı? CEVAP Günde 3 kere mastürbasyon yapmanın tek zararı sizi fizik ve psikolojik olarak yormasıdır, başkaca kalıcı bir zararı yoktur. Ama bu aşırı yorgunluk hali giderilmezse zaman ile bünyenin zayıf düşmesine ve bu nedenle çeşitli hastalıklara maruz kalmasına yol açabilir. Günde bir kereyi geçmemeyi amaçlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder