Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Uykunun derinliğiyle fark edilmez
HABERİ PAYLAŞ

Uykunun derinliğiyle fark edilmez

Haberin Devamı

Geceleri sağlıklı erkeklerde sertleşme görülür ve gece ereksiyonları birkaç defa olur. Ama uykunun derinliğiyle bunu bazen fark etmeyebilirsiniz. Eğer uyanıkken cinsel yaşamınızda sorun yoksa dert etmenize gerek yok.

SORU: Gece ereksiyonu olmuyor, önemli mi?

24 yaşındayım, ben geceleri ereksiyon olmuyorum. Acaba bu durum ne kadar önemli? Kısırlıkla ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Gece ereksiyonlarının ana işlevinin penisin içindeki kavernöz dokunun beslenmesi olduğu düşünülmektedir. Değişen oranlarda her cinsel fonksiyonu normal erkekte gece ereksiyonları (noktürnal tümesans) birkaç defa oluşur. Sanırım uykunuzun derinliği nedeni ile bunu fark etmiyorsunuz. Uyku laboratuvarlarında veya Rigiscan denilen özel bir tanı aletini kullanarak gece ereksiyonlarının süresi, sayısı ve kalitesi detaylı olarak belirlenebilir. Sizin uyanıkken olan cinsel yaşamınızda bir sorun olmadığına göre bu konuda bir tetkik yaptırmanız veya bu konuyu kendinize dert edinmeniz gereksizdir.

SORU: İşim yüzünden çocuğum olmayacak mı?

30 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim. Ben çocuk sahibi olmak istiyorum ama bir türlü olmuyor. Fırıncılık yapıyorum. Kişinin çalıştığı işin çocuk sahibi olmasını etkilediğini okumuştum. Bu doğru mudur? Baba olmayacak mı?

CEVAP

Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece kadar daha serin bir ortamda bulunmak zorundadır, bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp, soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar. Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir. Fakat prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süreler fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı sıcak ortamda çalışanlar, ayrıca petrokimya türü kimyasalların dumanıyla iç içe olanlar kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışanlar. Örneğin aşırı sıcak ortamda çalışan fırıncılar, kazancılar, tellaklar, sürekli oturan şoförler vb. daha fazla risk altındadır.

SORU: Eşimle haftada bir kez birlikte oluyorum

50 yaşındayım. Göğüs çevrem büyüdü, şimdi kilo da aldım, yazın denize giremiyorum. Bunun ameliyatla çözümü yok mu? Ameliyatttan sonra tekrar oluşur mu? Eşimle haftada bir kez birlikte oluyorum. Ancak başka bir denemede gece boyunca 5 kez ilişkiye girdim. Bir anormallik var mı yoksa normal mi?

CEVAP

Tamamen normal ve sağlıklı bir erkeksiniz, organik bir hastalığınız olmadığı anlaşılıyor, endişe etmenize gerek yok. Eşiniz ile olan ilişkinizdeki sorunlarda kısmi de olsa iyileşme sağlamak için psikiyatrik destek almanız faydalı olabilir, bir üroloji uzmanına gitmenize gerek yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder