Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Vücut geliştireyim derken...
HABERİ PAYLAŞ

Vücut geliştireyim derken...

Haberin Devamı

Çoğu erkek vücut geliştirmek için hormon kullanır. Bu ilaçlar saç dökülmesini hızlandırır ve testosteron üretimini kısarak testisleri olumsuz etkiler. Bu yüzden çok dikkatli olmak ve bir uzmana başvurmak gerekir.

SORU: İlaçlar sperm sayımı yükseltir mi? 35 yaşında, 3 yıllık evli bir çiftiz. Eşimde çikolata kisti var. Kist küçültülmeye çalışılıyor. Doktoru benim de muayene olmamı istedi. Varikoselim vardı. Test sonucunu size gönderiyorum. Bu sonuca göre ilaç verdi, kullanıyorum. 1 ay sonra sperm testi yaptırmamı söyledi. İlaçların sperm kalitesi ve sayısı konusunda faydası olur mu? Bu sonuçlara göre çocuk sahibi olma şansımız nedir?

CEVAP

Ağızdan alınarak sperm hareketliliğini arttırdığı ortaya konulmuş herhangi ilaç yoktur. Bazı hastalarımızdan duyduğumuz keçi boynuzu vb. maddelerden de medet ummamanızı öneririm. Varikoselin derecesi ile spermlere olan olumsuz etkileri arasında her zaman paralellik yoktur. Bazen düşük dereceli varikosellerin de güçlü olumsuz etkileri olduğunu görmekteyiz. Spermiyogram tahlili özel şartlarda verilen ve özel eğitim almış kişilerce çalışılması gereken bir tetkik olup sadece güven duyduğum birkaç laboratuvar dışında yapılan tetkiklere yorum yapmamaktayım, çok yanıltıcı olabilmektedir.

SORU: Nedeni depresyon mu?

23 yaşındayım, anti-depresan ilaç kullanıyorum. Depresyon sertleşme sorunu yapar mı?

CEVAP

Depresyonu olan hastalarda sertleşme bozukluğu görülme oranı kullandıkları anti-depresan ilaca da bağlı olarak değişir. Burada unutulmaması gereken nokta şu: Depresyon sonucu sertleşme bozukluğu görülebildiği gibi, sertleşme sorunu nedeniyle de depresyon gelişebilir. Ayrıca depresyon kalp ve damar hastalıkları riskini de artırarak dolaylı yoldan sertleşme sorununa yol açabiliyor.

SORU: Azalma olur mu?

26 yaşındayım. 2.5 yıldır vücut geliştiriyorum. 4 yıldır saçlarım dökülüyor. Son 6 aydır Finasterid içmeye başladım. Cinsel performansta azalma yapar mı? Uzun süre kullanılırsa libido azalır mı?

CEVAP

Düşük dozda kullanılan Finasterid içeren ilaç vücutta salgılanan testosteron hormonu üzerinden etki gösterir, dolayısı ile testosteron varlığına bağlı erkek tipi saç dökülmesini de azaltır. Bu yöntem bilinen saç dökülmesi tedavisi olarak yıllardır kullanılır. Testosteronun baskılanması sonucu, özellikle ilaç dozunun fazla geldiği kişilerde libido yani cinsel istek ve cinsel performansta azalma görülebilir.

Ama bu ilacı düzenli kullanan bazı hastalarımın böyle bir sorunları olmayıp hatta libidolarının fazlası ile yerinde olduğunu bizzat gözlemlemiş bulunuyorum. Vücut geliştirmeyi destekleme amacıyla kullandığınız hormon ilaçları ise hem saç dökülmesini hızlandıracak hem de vücut cevap olarak testosteron üretimini kısacağından ve zamanla testislerin olumsuz etkilenmesine yol açabileceğinden kesinlikle tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Kısırlık ve iktidarsızlığa yol açabilecek uzun dönem etkileri olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder