Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler 2020 yılında paraya para demeyecek restoranlar
HABERİ PAYLAŞ

2020 yılında paraya para demeyecek restoranlar

2020 yılında Michelin Rehberi’de yıldız kazanan restoranlar belli oldukça kimin paraya para demeyeceği de belli oldu. Şimdi “Bi’ dakika! Michelin ne? Yıldız ne? Yıldız kazanmak ne?” diye soran okurlarımız için bir bilgilendirme yapalım. Dünyanın bazı ülkelerinde bir restoran rehberi çıkıyor. Bu rehber de bir, iki ve en yükseği üç yıldız olmak üzere derecelendirmeler yapılıyor. Her yıl ocak ayında açıklanan bu rehberden sonra bir yıldız kazananların önünde kuyruk oluyor. İki yıldız kazananda üç-beş ay sonra yer bulabiliyorsun. Üç yıldız kazanan restoranın bir yıl sonrasına rezervasyon yaptırabilirsen şanslısın.

Haberin Devamı

2020 yılında paraya para demeyecek restoranlar

“Peki bizim memleketimizde yıldız kazananlar var mı?” Yok. Yıldız kazanan yok ama inci kazanan var. ‘Michelin Rehberi’ memleketimizde henüz yayınlanmadığı için, rehbere giren bir restoran yok, dolayısıyla yıldız da yok ama bu boşluğu doldurmak isteyen ‘Hürriyet İncili Rehber’ var. Karacan’ın sponsorluğunda çıkarılan rehberde bir ila dört inci arasında derecelendirmeler var.

Yazılarımı takip edenler dört inci almış şef Maksut Aşkar’ın Neolokal yazısını hatırlayacaklardır. Mevzuyu uzatmadan tarihine girelim. Nedir Michelin Rehberi? Araba lastiği var ya? Michelin marka? İşte o markanın sahibi lastikçi kardeşler André ve Édouard Michelin, 1889 yılında Fransa’da kendi lastik şirketlerini kurdular. 1900 yılında da o zamanlar toplamda üç bin kişi olan Fransız sürücüler için 35 bin adetlik ücretsiz bir yol rehberi yayınladılar. Bu rehberde haritalar, oteller, restoranlar, benzin istasyonları, lastik onarım teknikleriyle ilgili bilgiler yer alıyordu.

Sonrasında 1904’te Belçika, 1907’de Cezayir ve Tunus, 1908’de İtalya, Bavyera, Hollanda, 1910’da Alpler, Ren, Almanya, İspanya ve Portekiz gibi birçok Avrupa ülkesini de kapsayan ‘Michelin Rehberleri’ basılmaya başlandı. 1920’lerde de konu edilen noktalar için kimliği gizli kişilerin yorumları yer aldı ve 1926’da yıldızla ödüllendirmeler başladı. Başlangıçta tek yıldız ile ödüllendirme yapılırken 1931’de sıfır, bir, iki ve üç yıldız kriteri geldi. Son olarak da 1936’da bir, iki ve üç yıldız sıralamasıyla rehber yayınlanmaya başlandı. Ne şahane değil mi?

Haberin Devamı

Bir restoran yıldız aldı ve herkesin hayatı kurtuldu. Ne yazık ki kazın ayağı öyle değil. Yıldız aldığı için mutsuz olan ya da yıldızını kaybettiği için intihar eden de var. Evet, doğru duydunuz, intihar eden de var! Michelin Yıldızı bir yıllığına veriliyor. Yıldız sahipleri her yıl ocak ayında büyük bir heyecanla yıldızının akıbetini merak ediyor. 1996 yılında Şef Alain Zick ve 2003’te Bernard Louseau, yıldızlarını kaybettikleri için ve dikkat 2016 yılında şef Benoit Violier’in yıldızını kaybetme korkusu yüzünden intihar etti.

Tamamı gizli müfettişlerin değerlendirmeleri sonucunda belirlenen yıldızları kazanmaktan mutlu olmayanlar olduğunu da belirtelim. Aldığını geri vermek isteyenler mi istersiniz? Lokantanın adını değiştirerek bu gerilimden kurtulmak isteyenler mi? Bunlardan biri de Türkiyeli bir şef. Evet, Türkiye’de Michelin değerlendirme sistemi yok ama gurbetçi bir ailenin evladı Ali Haydar Güngörmüş, Hamburg’da Michelin yıldızlı Le Canard’ın sahibi. Michelin geriliminden Münih’te Pageau adlı bir bistronomi lokantası açarak kurtulmuş.

Haberin Devamı

GELELİM PARAYA PARA DEMEYECEK ŞANSLILARA

2020 yılında ilk yıldızlarını, hatta açılır açılmaz üç yıldızlarını alan lokantaları tebrik ediyor, ruh sağlığı ve hayırlı işler diliyoruz. Michelin Guide’ın 2020’de yeni üç yıldızını alan birkaç lokantayı yazalım da daha fazla kimse uyanmadan rezervasyon yaptırın. The Lecture Room & Library, sketch (Londraİngiltere), Enrico Bartolini al Mudec (Milan-İtalya), Alinea (Şikago-ABD), Uliassi (Senigallia-İtalya), Cenadorde Amos (Cantabria-İspanya)

2020 yılında paraya para demeyecek restoranlar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder