Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler ‘Hanım hanım kocanı da getirseydin’ lokantası
HABERİ PAYLAŞ

‘Hanım hanım kocanı da getirseydin’ lokantası

ZEYTİNİ BAŞ TACI YAPAN LOKANTA 1741

Okurlarımız arasında kaç kişi bu sözleri duymuştur acaba? Ben duydum. Çarşambaları temiz çamaşırlar, dolmalar, börekler, meyveler bohçalara konulur, hamama gidilirdi. Bilmeyenler Tosun Paşa filmindeki hamam sahnesine bakabilir. Benim için hamam sabunla beraber portakal kokusudur. Yıkanıp, keselendikten sonra soyunma kabininde peştemallere sarılıp yemekler yenir, portakallar soyulup çocukların ağzına tıkıştırılırdı. Zamanla hamam da hayatımızdan çıktı.

Tarihi Cağaloğlu Hamamı’nın içinde açılan 1741’in terası da, kışlığı da 60’ar kişilik. Mutfakta genç ve iyi bir ekip var. Menüde ne var peki? İşte o kibar İstanbul konaklarında pişen yemeklere ve meyhane mutfağına, Batılı fine dining dokunuşlar var. Yemeğe başlamadan iştah açıcı bir kokteyl alabilirsiniz.

Haberin Devamı

‘Hanım hanım kocanı da getirseydin’ lokantası

Girizgâh olarak, shot kadehte zeytin çorbası ve kıtır ekmekli çamur peyniri üstünde zeytin reçeli geliyor. Zeytin, bu mutfakta baştacı çünkü bu hamamın külhanında yüzyıllardır zeytin pirinası yakılıyor. Buram buram zeytin kokan çorba ve peynir iştah açıcı ve lezzetli. Başlangıç olarak humus, girit ezme, hamsi marine, balkabağı piyazı, pancarlı kuzu gerdan geliyor.

Ara sıcaklar beğendili kuzu sırtı, kapya biber sosunda kış ahtapotu, Antalya enginarı, ızgara ve kuzu ciğeri yanında rezeneli soğan piyazı var. Hepsi lezzetli ama kuzu ciğeri ve rezeneli soğan piyazı çok leziz. Hatırlayın ateşle ilgili yazımızı. Prometheus Olimpos tanrılarından ateşi çalıp rezene kökünün içine saklayarak insanlığa armağan etmişti. Lokanta 1741 de rezeneli soğan piyazını armağan ediyor. Ana yemeğimiz, sekiz saatte konfit tekniğiyle pişirilip tandır haline getirilmiş tirit kebabı.

Geleneksel tatlılar şefin dokunuşuyla özünü koruyarak rafine bir tat ve görünüme kavuşmuş. Mavi haşhaşlı şekerpareyi yıldız anasonlu çöven köpüğüyle servis ediyorlar. Bu köpük şekerparenin tadını ferahlatıyor. Kaymaklı sütlü nuriye tatlısı da enfes. Önce püripak ol sonra lezzetlere gark ol.

Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder