Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Kedileri ve entelektüelleriyle tarih yazan bir kafe Kaktüs
HABERİ PAYLAŞ

Kedileri ve entelektüelleriyle tarih yazan bir kafe Kaktüs

1993 yılında Beyoğlu’nda çok güzel bir şey oldu. Türkiye’deki kafe kültürünü değiştirecek bir kafe açıldı.

Pavyonlarla dolu olan İmam Adnan Sokak’a bir koçbaşı giren kafenin adı Kaktüs’tü. Koçbaşı gibi hatta Truva Atı gibi sokağa giren bu kafeyi Leman Kafe, Cadde-i Kebir, Palyaço, Maskeli, Cambaz ve diğerleri izledi. Gülsüm Ağaoğlu, Nakiye Boran ve Ömer Erzeren Paris’tekiler gibi bir kafe açma hayallerini gerçekleştirdiler ama bir çok insana da Kaktüs gibi bir mekan açma hayali armağan ettiler.

Kaktüs kısa süre içinde Türkiye’nin kültür, sanat insanlarının uğrak yeri oldu. Kaktüs açıldığında nasıl bir mekandı müdavimlerine kulak verelim.

Haberin Devamı

■ TOMRİS UYAR: En sıkışık saatlerde bile bireysel özgürlüğünüzü koruyabileceğiniz bir alan kalır size. Değil bir yazı bırakmak, bir haber iletmek, birisini görmek için kapıdan şöyle uğrayan yüzler, Kaktüs’ü ikinci adreslerine dönüştürenler bile, istemezseniz yalnızlığınıza ilişmezler.

■ HAŞMET BABAOĞLU: Kaktüs, hayatımın en karmaşık, en zor dönemlerinde bana sığınak olmuştu… Dostlar oradaydı, eski sevgililer, gelecek aşklar, hepsi oradaydı. Ve en önemlisi sanki hepimiz bir tek orada iyiydik, mutluyduk, huzurluyduk!

■ LALE MÜLDÜR: Uzun zamandan beri, arada dışarıya çıktığımda bir tek Kaktüs’e gidiyorum. Cihangir’deki yeni yerine de uğruyorum bazen... Her gidişimde okurlarım, dostlarım olan yazarlar orada olur, masadan masaya sohbetler başlardı. Sanat camiasında neler oluyor, yeni kimler var, görme şansını bulurduk orada.

■ BEDRİ BAYKAM: Beyoğlu Kaktüs’te yaşadığımız ‘komünal’ bir hayat var. Bu, hayatımızın artık doğal bir parçası... Kaktüs’ün o salonu, müşterek olarak oynadığımız sit-com’un ana mekanı... Günlük hayatımızın bir parçası.

BEYOĞLU’NDAN CİHANGİR’E GEÇİYORUZ

Derken Beyoğlu’nun altüst oluşları başladı. Kaktüs Cihangir’de bir şube açtı. Önce Cambaz, ardından Cadde-i Kebir, İmam Adnan Sokak’ı terk etti. Kaktüs de kapandıktan sonra bir zamanlar 40 mekanın olduğu sokak başka bir kimliğe büründü. Kaktüs’ün İmam Adnan Sokak’ta başlayan hikayesinin II. perdesi Cihangir Kaktüs idi ve şimdi III. perde başlıyor.

Haberin Devamı

Kedileri ve entelektüelleriyle tarih yazan bir kafe Kaktüs

Sevda Bulca ve Tahir Bulca ile sosyal mesafeyi koruyarak Kaktüs’te III. Perde’yi konuştuk.

KAKTÜS’TE III. PERDE

Roma, Eskici, Alman Kitabevi, Books and Coffee, Narmanlı Celtic Bar gibi bir çok işletmesi olan Tahir Bulca ve eşi Sevda Bulca, Cihangir Kaktüs’ü devraldılar. Sevda Bulca devralma süreçlerini ve yaptıkları yenilikleri anlattı. “Biz Kaktüs’e paralel sokakta oturuyoruz.

Oğlum çok seviyor burayı. Onun için burası ‘kedili kafe’ hep buraya gelmek istiyor. Tahir de eve gelmeden önce buraya gelip beni arıyordu, ‘Kaktüs’e geldim. Sen de gel’ diye. Devredildiğini duyunca imkanlarımızı seferber edip devraldık. Ruhunu seviyor ve devam etmesini istiyoruz. Kaktüs’ün kedisi Kaan, kapı önünde yuvalanmış köpeği Süleyman ve zaten servisinden mutlu olduğumuz personel Yasin, Can, Yakup, Talha aynen devam ediyorlar.

Tadilat sırasında oğlumuz grafiti’yi çok seviyor diye duvara bir kedi grafiti’si yaptırdık. Yurt dışına çıktığımızda topladığımız çok sayıda antika ve retro obje vardı, onlar Kaktüs’te kendilerine yerler buldu. Dekorda ve menüde buranın eski ruhunu kaybetmeyen bir tazeleme yaptık.

Haberin Devamı

Mutfağımızda ağırlıklı olarak Gümüşdere Köyü Aksu Çiftliği’nden gelen organik ürünleri bulunduruyoruz. Kaktüs’ün klasik menüsünü korumakla beraber, yeniliklerimiz var. Mutfak Sanatları Akademisi’yle beraber çalışıyoruz. Makarnalarımız taze yapılıyor. Bir pastacımız var. Tatlılar ve ekmekleri kendimiz yapıyoruz.”

YENİ MÜDAVİMLERE DE YER VAR

Kaktüsün asma katında, rahat oturma alanları ve toplantı da yapılabilecek büyük masalı bir düzenleme yapılmış. Kapı önünde masa atılan bölümü de genişletmişler. Yan taraftaki binanın önünü ve Cihangir Caddesi’nde arabaların park ettiği bir alanı İSPARK’tan kiralamışlar. Müdavimler, değişiklikleri yadırgamamış mekandaki tazelenmeden memnunlar. Sevda ve Tahir Bulca Kaktüs’ün eski müdavimlerini, Cihangir ahalisini ağırlamak ve yeni müdavimlerini oluşturmak için işletmenin başından ayrılmıyorlar.

RENGARENK AHALİ

Kakstüs’te Cihangir ahalisini, sinema ve televizyon dünyasından yıldızları, edebiyatçıları, müzisyenleri ve yabancı menşeli müşterileri bir şeyler yer ve içerken görebilirsiniz.

Kaktüs’ün klasik menüsünden çökertme kebabı gibi seçeneklerin yanında taze makarna Paccheri, vejeteryanlar için Vegg Bowl, bistro atıştırmalığı olarak Kaktüs Bowl, sosis severler için Frankfurter ve Mac&Cheese Dog, gelenekselciler için Çarşamba Kuzu Tandır, Cuma Kuzu İncik ve tabii profiterol başta olmak üzere baştan çıkarıcıları bulabilirsiniz. Tahir Bulca ve kahve zinciri Books and Coffee’nin baristalarının hazırladığı özel harman kahveler de kahve düşkünlerini bekliyor. O vakit başlasın III. perde!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder