Saadet Algan Boşa harcama
HABERİ PAYLAŞ

Boşa harcama

Her şeyin zamanla aslına rücu ettiği acayip bir tekerrür mekanizması, hayat denilen şey.

Geçmişte yaşanılarak öğrenilen, tüketilen, zamanla anlamını yitiren, sebebini bilmeden kabullendiğimiz ve sebebini öğrenmeden reddettiğimiz pek çok öğreti yeniden ve yeniden hatırlatıyor kendisini.

Son 10 yılın tüketim çılgınlığı, sorgulamadan harcatan, israf ettiren, hızlı tüketimi büyük bir marifetmiş gibi gösteren içinde bulunduğumuz çay, yaşanan son dönemdeki salgından mıdır, doğanın biz tüketmeyi bırakınca nasıl yenilendiğine şahit olduğumuzdan mıdır yoksa başta anlattığım gibi “dön dolaş geçmişi yaşa” tekerrüründen midir bilinmez, artık bitti.

Haberin Devamı

Yani o sonsuz tüketme arzusu, sorgulamadan harcatan, ne olduğunu anlamadan yenisini sepetimize eklediğimiz satın alma heyecanı yerini , gelenek ve göreneklerimizin özünde var olan, çok kıymetli, çok değerli öğretilere nihayet yeniden bıraktı.

Doğanın son dönemde “artık benim kaynaklarım sizlere yetmez oldu ey insanlık, ya bana yardım yenileneyim ya da başına geleceklere hazırlıklı ol!” çığlığının da etkisiyle, bireyler, kurumlar, markalar sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, geri dönüştürülebilirlik, tasarruf ve israftan kaçınmak için yöntemleri konuşur oldular.

Bu gerçekten hepimiz adına çok sevindirici bir durum bana göre.

Sizlerle bir sonraki yazımda sürdürülebilirlik konusunu daha detaylı konuşmak istiyorum açıkçası ama tasarruf ve boşa harcamamak konusunda yakın zamanda benimde içinde bulunduğum bir komitenin kuruluşunu müjdelemek isterim.

Ev ve yaşam kategorisi markası Fairy ile yepyeni bir yolculuğa çıktık. Fairy’nin , konusunda uzman beş kişiden oluşan “Boşa Harcama komitesi” ile çevresel sürdürülebilirliğe fayda sağlayacağı, israfa "dur" diyeceği ve boşa harcamamak için bireysel ve toplumsal sorunlara cevap bulacağı komitede ekonomist/influencer olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Yazımın başında da söylediğim gibi, gelenek ve göreneklerimizde yer alan israftan kaçınmak, kalan yemeği başka şekilde değerlendirmek, gıda israfından kaçınmak, su ve enerji tasarrufuna dikkat çekmek, çöplerimizi ayrıştırmak, geri dönüştürülebilir ürünler üreten markaları tercih etmek ve bu bilinci yaymak, gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakmak hepimizin görevidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder