Sayım Çınar Özgün bir Chomsky biyografisi
HABERİ PAYLAŞ

Özgün bir Chomsky biyografisi

Bu hafta edebiyat dünyasından iki yeni kitap haberim var. Yaprak Dökümü’nün Ceyda’sının (Başak Sayan) yeni kitabı yayımlanıyor. “Bağlanma Korkusu” adlı kitap yakında Artemis Yayınları’ndan çıkıyor. Başak Sayan “Aşk ve Baştan Çıkarma Üzerine” adlı ilk kitabından sonra bu kez bağlanma korkusunu mercek altına alıyor. Kitap, günümüz hızlı ilişkilerine ayna tutarak yaşananların perde arkasına odaklanıyor. Başak Sayan, bu kitabın adını koyduğu için Ahmet Hakan’a teşekkür ediyor. Bakalım çok satacak mı?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Diğer yayımlanacak kitap ise 1473 adlı roman. Bu romanın yazarı Bedia Ceylan Güzelce, Habertürk Skala programını hazırlayıp sunuyor. Habertürk’ün kültür ve sanat editörü. İlk romanı 1473 için düzenlenecek olan kitap lansmanı 15 Haziran saat 19:00’da Cezayir Restaurant’ta yapılacak. Bu kitapta, 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşı, tüm canlılığı ve vahşetiyle, iki kirpinin gözünden anlatılıyor. Haftanın kitaplarına gelince...

ÖZGÜN BİR CHOMSKY BİYOGRAFİSİ

Noam Chomsky

Wolfgang B. Sperlich/Yapı Kredi Yayınları

Yapı Kredi Yayınları, yüzyılımızın en önemli düşünürlerinden Noam Chomsky’nin Wolfgang B. Sperlich tarafından yazılan biyografisini yayımladı. Üretici dilbilgisi kuramıyla geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran bir dilbilimci ve özellikle ABD’nin dış politikalarına yönelttiği acımasız eleştirileriyle tanınan bir sol siyasal eylemci olan Noam Chomsky bugün tam seksen üç yaşında..Bu biyografide Chomsky’nin hayatından çok yapıtını adım adım izleyerek son derece canlı bir zihin, cesur bir kişilik ve tutkulu bir bilimsel merakla seksen üç yıla neler sığdırılabileceğini göreceksiniz. Chomsky politik yazılarından dolayı ‘dünyanın en fazla alıntı yapılan bireyi’ olarak kabul edilmetedir. Ayrıca dünya üzerindeki kutuplaşma ve küreselleşmelere yönelik eleştirileri ile öncü bir düşünür sayılmaktadır. Chomsky sevenlere duyurulur.

DOSTLUK VE SAVAŞ ÖYKÜSÜ

Karınca Tepesi

Edward O. Wilson/Sayfa6 Yayınları

Edward O. Wilson, ilk romanı olan ‘Karınca Tepesi’nde bizi 20. Yüzyıl’ın Huckleberry Finn’i olarak adlandırabileceğimiz bir kahramanla, Raff Cody ile tanıştırıyor, en iyi bildiği konu olan doğa ve hayvanlar, özellikle de karıncalar çevresinde gelişen son derece sıradışı bir öykü anlatıyor. Edward O. Wilson dünyanın en önemli biyolog ve doğa bilimcilerinden biri. Wilson, bilimsel araştırmalarıyla kurgusal olmayan edebiyat dalında iki defa Pulitzer Ödülü’ne layık görülmüş: On Human Nature (İnsanın Doğası Üzerine-1978) ve Bert Hölldobler’le birlikte yazdığı The Ants (Karıncalar-1990). Bu kitap güzel, bir o kadar da ciddi bir mesaj veriyor: “Doğayı mahvetmeye devam eden süper insanlık kolonisi, sonunda kendi kendisini yok etmeye mahkumdur!”

Haberin Devamı

YEMEKLERİ ANLATAN ÖYKÜ KİTABI

Lezzetli Öyküler

Selgin GB/Cinius Yayınları

Selgin GB’nin ilk kitabı “Lezzetli Öyküler”i Cinius Yayınları yayımladı. Her biri farklı bir yemekten adını alan on beş kısa öykü bulunuyor ‘Lezzetli Öyküler’de. Her hikaye bağımsız olmakla beraber kitaptaki diğer öykülerle bağlantılı. Başka bir deyişle kitap farklı öykülerden mürekkep bir anlatı. Havuçlu Pilav’dan Dana Şnitzel’e, Mücver’den Fırında Sütlü Patates’e, Tavuklu Erişte’den Kabak Kalye’ye, Fesleğenli Pilakiden İrmik Helvası’na, her öykü sade ve akıcı bir dille yazılmış. Her birinin ayrı bir kokusu, tadı, rengi var. Zira aynı zamanda nörolog olan yazar, öykülerin içine birbirinden lezzetli yemek tarifleri yedirmiş. ‘Lezzetli Öyküler’de sıradan insanların sıradan hayatları birbirine teğet geçiyor. Kitabın kahramanları öylesine tanıdık, öyküleri öylesine sıcak...

Haberin Devamı

NE DOĞU’NUN NE BATI’NIN İNSANI!

Taşra Hayatından Manzaralar

J.M.Coetzee/Can Yayınları

Taşra Hayatından Manzaralar’ dünya edebiyatının yaşayan en büyük yazarlarından J.M .Coetzee’nin yaşamını ve yüreğini açtığı bir roman. Coetzee’nin daha önce ‘Çocukluk’, ‘Gençlik’ ve ‘Yaz Mevsimi’ adıyla üç bağımsız kitap olarak yayımladığı romanlar, ‘Taşra Hayatından Manzaralar’ adı altında bütünleşiyor. Coetzee’nin hayatı ve anılarına açılan bir kapı niteliğinde olan kitap, yazarın varlığını biçimlendiren Güney Afrika’ya dair pek çok sırrı paylaşıyor: Melankoli, neşe, kaygı, büyüme sancıları ve uzak coğrafyanın bilinmeyen öyküsü... Bu, gerçek bir başyapıt!

ÇOK TARTIŞILAN II. ABDÜLHAMİT

Sevgili Abdülhamit Han

Şebnem Pişkin/Goa Yayınları

Şebnem Pişkin’in Sevgili Abdülhamit Han isimli yeni romanına konu olan olaylar, II. Abdülhamit’in saltanat yıllarında yaşanıyor. II. Abdülhamit tahta çıkmadan önce amcası Sultan Abdülaziz trajik biçimde tahttan indirilmiş, yerine akıl sağlığı bozuk olan V. Murat getirilmişti. V. Murat’ın kendisini bile yönetemeyecek kadar hasta olduğunun anlaşılması üzerine II. Abdülhamit’e taht yolu açıldı. Uzun yıllar devam eden Osmanlı-Rus Savaşları, 19. Yüzyıl’ın son çeyreğine gelindiğinde, Osmanlı devletini iyice güçten düşürmüştü.

Gerek ülke içinde, gerek ülke dışında yaşanan gelişmeler iç açıcı değildi. Tüm bu olumsuzlukların gölgesinde, II. Abdülhamit 1876’da tahta çıktı. Şebnem Pişkin, birbirinden ilginç ve renkli karakterlerin hayatından kesitleri aktarırken imparatorluğun 19. Yüzyıl’da yaşadığı sorunları kurgunun içinde başarıyla işliyor.

BİR ANNE BİLİNMEZLİĞE GİTTİĞİNDE...

Lütfen Anneme İyi Bak

Kyung-Sook Shin/Doğan Kitap

Roman, kırsal bölgede yaşayan ve çocuklarını ziyaret etmek için kocasıyla birlikte Seul’e gelen So-nyo’nun metro istasyonunda kaybolmasının ardından, aile üyelerinin yaşadıklarını, duygularını geri dönüşlerle anlatan oldukça dokunaklı bir hikâye. So-nyo’nun kocası, karısının yokluğunu ancak metroya bindikten sonra fark eder. Anne So-nyo’nun yaşlılığının, birkaç yıl önce geçirdiği kalp krizinin ve gitgide ilerleyen Alzheimer hastalığının farkında bile olmayan çocuklar, onun eve gelmesini bekler. So-nyo bir türlü gelmeyince posterler, broşürler, kayıp ilanları hazırlayıp dağıtarak çaresizce onu aramaya koyulurlar. Bulana para ödülü de vaat ederler. 1963 doğumlu Kyung-Sook Shin, ülkesi Kore’nin en çok okunan ve beğenilen yazarlarından.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder