Serap Torun Yapay zekâ ve siber güvenlik Davos’a damga vurdu
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zekâ ve siber güvenlik Davos’a damga vurdu

Geçtiğimiz hafta Davos’da gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu toplantısında sunulan Küresel Riskler Raporu'na göre, siber saldırılar, önümüzdeki 10 yıl için küresel çapta ikinci büyük risk olarak değerlendirildi. Katılımcı teknoloji devi şirketlerinin yöneticileri ise yapay zekâ konusunda uyarılarda bulundu.

Günümüzde yapay zekâ küresel olarak yükselen değer. Ancak, kontrolsüz kullanımı konusunda teknoloji şirketlerinin de endişeleri olduğu görülüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Google CEO’su Sundar Pichai özellikle yapay zekâ konusunda uyarıda bulundu. Güvenlik alanında yeni bir şifrelemeye ihtiyaç duyulacağını belirten Pichai, yapay zekâ için küresel bir strateji ve kurallara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Diğer teknoloji şirketlerinin temsilcilerinin de benzer endişeleri dile getirdiği konuşmalarda, AB ülkelerinin özellikle sağlık ve ulaşım alanında teknoloji kullanımına dikkatli yaklaşılması gerektiği, olası bir güvenlik sorunun çok sayıda insanı etkileyebileceğine dikkat çekildi.

Yapay zekâ konusundaki endişeler neden kaynaklandı?

Yapay zekâ ve siber güvenlik Davos’a damga vurdu

Sundar Pichai

Geçtiğimiz yıllarda yaşana yalan haberler, antitröst ihlalleri, aşırılık yanlısı içerikler, ülkelerin geleceğini etkileyebilen seçim sonuçlarına müdahaleler gibi olaylar, teknoloji ve doğal olarak yapay zekânın doğurabileceği sorunları gösterdi.

Öte yandan şirketleri etik ile kârlılık arasında sıkıştıran teknolojik gelişmelerin rekabet ortamında dalgalanmalar yaratması ve özellikle Çin gibi ülkelerde daha serbestçe kullanılması, teknoloji devlerini de endişelendirmişe benziyor. Bu sebeple de teknoloji alanındaki gelişmeler konusunda küresel bir standartlaşmaya gidilmesi, özetle oyunun kurallarının konulması gerekiyor.

Toplantıda gerek Google gerekse Facebook, Amazon, Apple, Microsoft gibi şirketlerin temsilcileri, önümüzdeki dönemde kişisel verilerin gizliliğinin korunması ve yapay zekâ kullanımına dikkat çekti. Avrupa ülkelerinin ardından ABD’de kişisel verilerin korunması konusunda daha detaylı bir program oluşturmak için çalışmalar yaptığını duyurdu.

Doğu-batı arasında “siber soğuk savaş” beklentisi, 5G’nin ardından IoT cihazların artışıyla yaşanabilecek siber saldırılara karşı uyarıların yapıldığı toplantıda, yeni şifreleme yöntemleri geliştirilmesi gerekliliği de ele alınan konular arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Tüm bu sorunlara çözüm olarak, küresel kuralların konularak benimsenmesi ve ileri seviye yeni şifreleme yöntemleri uygulanması gösteriliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder