Şoray Uzun

27 Nisan 2024, Cumartesi 07:00

Adana'da karnaval

Okan Buruk ideal 11’ini sahaya sürmüş. Maç, bir lig maçından ziyade bir kupa finali kıvamındaydı ve şok bir golle başlayacaktı. Mendoza’nın ‘Sezonun en erken golü’nü Muslera çıkardı. 30 saniyede bu topu kaptıran Demirbay bir de direğe takılınca ‘Yapma bunları dayıı’ dedirtti. Orta sahalar çabuk geçilince tempo arttı. Tempo artınca pozisyonlar doğdu ama ilk yarı Adana’da gol sesi çıkmadı. Bu yarıda şampiyonluk için oynayan daha çok Demirspor gibiydi. İkinci devreye de Adana ekibi etkili başladı. Peki Adana’nın direncini kim kıracaktı? Büyük topçular böyle anlar içindir. Ziyech her zaman yaptığı gibi ceza yayı dışından müthiş vurdu. Galatasaraylı taraftar ‘acaba dayıyla Berkan mı değişse?’ diye aklından geçirirken dayı ‘hayır!’ dedi. Çizgiye paralel tam usta işi vurdu. Adana Demirspor’un direncini hem bu gol hem de Muslera kırdı esasında. Karşı karşıya iki pozisyon çıkardı. Toplamda 8 önemli kurtarış yaptı. Aktürkoğlu oyuna girdiği andan itibaren golü istedi. Baktı atamıyor, kankası Icardi’ye attırdı. Seyretmeyenler skora bakıp kolay bir galibiyet olduğunu düşünebilir. Öyle olmadı. Hikmet Karaman taş gibi bir takım yapmış. Bu sonuçla gazetemizin dünkü spor sayfası başlığı gerçekleşmiş oldu; ‘Kazan strese sok derbiyi bekle.’ Aynen öyle oldu. Adana’da bu hafta iki karnaval vardı. Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı ve Galatasaray Karnavalı ! Bu akşamki derbinin sonucu belki de sezon sonu karnavalının habercisi olur.

21 Nisan 2024, Pazar 07:00

Bezduk da

Bu sezon sadece Trabzonspor için değil, Galatasaray ve Fenerbahçe haricinde tüm takımlar için acayip enteresan oldu. Sezonun filmi neredeyse ‘10 dakika ara’dan önce koptu. Şimdi final sahnesini bekliyoruz. Trabzon için lig 3’üncülüğü Avrupa Kupaları için önemli ancak, Ziraat Türkiye Kupası’nın kazanılması halinde ‘sezonun kazanan diğer takımı’ olacak. Kayserispor özellikle evinde zorlu bir ekip. Burak Yılmaz’la birlikte oyunlarına bir istikrar da geldi. Onuachu uzun süredir yok. Formda olan Trezeguet sakat. Trabzonspor’un gol yollarına girmesinde zaten sorun yoktu ama o golü bulmakta zorlanıyordu. Dün akşam üç gol buldu, biri VAR’dan döndü. Oysa Bardhi müthiş vurmuştu. VAR demişken; dün akşamki müdahaleleri son derece yerindeydi. Meunier Trabzon’daki ilk maçına sanki 10 yıl önce çıkmış. Enis sakatlanıp çıkana kadar çoktan maçın adamı olmuştu. Bir gol, bir asist. Onuachu ile ikisi çok etkili olur. Hemen arkalarında da Trezeguet. Artık takım tempoyu da istediği gibi ayarlayabiliyor. Son sözüm Uğurcan’a. Sen takımın kaptanısın. Her kalecinin formsuz dönemi olur. Taraftar da buna tepki gösterir. Bu konunun en ağır bedelini seleflerinden Onur Recep Kıvrak ödemişti. Futbola küstürdüler çocuğu. Bu hatayı Karagümrük maçında da yaptın. Nedir bu kafa bozukluğu? Uzatmayla beraber 10 dakika taraftarı strese sokuyorsun. Beraberlik golünü yesen ne olacak ? Bezdidun da.

20 Nisan 2024, Cumartesi 07:00

Kupa öncesi iyi prova

Bu sene Beşiktaş’ın başına neler gelmedi ki! Beş teknik direktör ve bir başkan değişikliği ile ara transferde ‘aceleye getirilmiş’ transferler... Geçtiğimiz günlerde ise ‘Bizim takım çöp olmuş’’ diyen bir Futbol Genel Koordinatörü gördük. Dört gün önce, babası Çanakkale’de şehit düşmüş olan Baba Hakkı’yı andık. Onu anarken de aklımıza Beşiktaş’ı Beşiktaş yapan değerler geldi. Bunların en başında vazgeçmemek var. Beşiktaş’ın lig üçüncülüğü ile Ziraat Türkiye Kupası iddiası devam ediyor. Kupaya ulaşmak için ise ilk maç 23 Nisan’da Ankaragücü ile. Bence dün akşamki maç hem Kara Kartal, hem de Ankaragücü için bir lig maçından ziyade, kupa maçının provasıydı. Serdar Topraktepe ilk iş olarak kadroyu derleyip toparlamış. Potansiyeli olan ama bugüne kadar bu potansiyeli ortaya koyamamış oyuncularına ‘gösterin kendinizi’ demiş. Yağış zemini kaygan hale getirmiş tamam da; topçular buna uygun krampon mu giymemiş nedir? Ayakta durmakta zorlandılar. 10. dakikada Kazımcan kendi kalesine, Ali Sowe Beşiktaş kalesine kafayla kaçırdı ama Arnavut Muçi, kaçırmadı. Ceza yayından çok şık vurdu. Beşiktaş coştu ama Ankaragücü file bekçisi Bahadır farka izin vermedi. Ghezzal direğe takılınca ‘Acaba üç puan sıkıntıya mı girdi?’ derken Muleka, farkı 2’ye çıkardı. Beşiktaş bu oyun ve skorla hem lige döndü hem de kupaya göz kırptı. Taraftarın morali de yerine geldi.

16 Nisan 2024, Salı 07:00

Akdeniz'den ganimet

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin maçları borsadaki kağıtlar gibi. Her maç acaba hangi kağıt yükselecek, hangi kağıt düşecek diye bakıyoruz. Önceki gün Kadıköylü firmanın kağıdı değerini korudu. Dün de Beyoğlu menşeili firma. Alanya’da ‘Fatih Tekke etkisi’ çok bariz görülüyor. Sıradan oynayan takımı üst sıralara oynayan takım yapmış. İlk tehlike de Alanya’dan geldi. Leroy Fer sağdan Kerem’i iki defa geçtikten sonra o bölgeyi keşfeden Oğuz yine sağdan getirdi, Nelsson çıkardı. İlk yarı Mertens direğe takılınca eşitlik bozulmadı. Adamın bu sene direkten dönen 6, takımın 27’nci mi ne! Yuh yani. Bu oyun şöyle duran toplarda, ara paslarda iyi bir ayak istiyor derken, Okan Buruk da aynı şeyi düşünmüş olacak ki ikinci devreye Ziyech ile başladı. Bu değişiklik Galatasaray adına ilaç oldu. Zora girecek maçta Barış Alper önce ters taraftan Robben golü attı, bir dakika sonra boş kaleye kaçırdı. Rakip zorlu, üstelik deplasman diye düşünmeye kalmadan Ziyech; maçın yine zora girmesinin önüne geçip; ‘başka bir seviyede olduğunu’ gösterir bir gol attı. Alanya 10 kişi kalınca film de doğal olarak koptu. Barış Alper, ilk golünün ikinci bir kopyasını daha atınca Galatasaray; Akdeniz seferinden büyük bir ganimetle döndü. Dün akşam rakibin hem hocası atılıp, hem de 10 kişi kalması maçın sonucuna doğrudan etki etti. Yine de en korkulan maçlardan biri bu maçtı. Daha kolay geçmesi beklenen maçlarda durum tersi olabilir. Yazının başında dediğim gibi; şampiyonluğun iki adayının maçları borsa kağıtları gibi. Önceden pek belli olmuyor.

03 Nisan 2024, Çarşamba 07:00

Sevenler kavuştu

Olduğundan çok daha uzunmuş gibi gelen milli arası sonrası sevenler nihayet kavuştu. Öncelikle 500. maçına çıkıp takımın tarihine geçen Muslera’yı tebrik ediyorum. Çok büyük bir başarı. Barış Alper de bu maçla ‘dalya’ dedi. Darısı diğerlerinin başına. Daha başında Hatayspor maçın ‘kolay geçmeyeceğini’ ima etti. Süperstar Icardi önce kornerden gelen topta kafayla golünü attı sonra da bomboş kaleye kaçırdı. Yalnız adamın gol kaçırması bile güzel. İlk yarı, kıdemli yan hakem Aleks Taşçıoğlu’nun mikrofonu iki kez rol çaldı. Eskiden nasıl oluyormuş bu işler? Doğan Babacanların zamanında telsiz mi vardı mesela? Golden sonra Hatay ‘bu maç kolay geçmeyecek’ demişti zaten. Tek eksik maça ortak olabileceği goldü. Onda da ofsayta takıldılar.

1-0 rakibin iştahını hep diri tutan bir skor. Zaha çıkarayak bir penaltı almaya çalıştı. Çalıştı da bu hiç yakışık almadı söyleyeyim. Ziyech’in çıkmasına ben de üzüldüm ama paslarıyla verdiği geometri derslerine ‘beden eğitimi’ dersini ekleyemiyor maalesef. Son dakikalar anlamsızca gergin geçti. Zaten 8 dakika uzatma yeterince gergin bir süre. Hatay bu uzatma sürecinde neyi var neyi yoksa saldırdı. Derler ya ‘1-0 olsun bizim olsun’ diye. Aynen öyle oldu. Sevenler kavuştu dedik. Taraftar takımına kavuştuğu için memnun ama oynanan oyundan hiç de memnun olarak ayrılmadı stattan. Son olarak, TSYD’nin 7. başkanı, sevgili büyüğümüz Togay Bayatlı ağabeyimizi kaybettik. Ailesine, sevenlerine ve spor yazarlığı camiasına başsağlığı diliyorum.

23 Mart 2024, Cumartesi 07:00

Verimli hazırlık

Bu maç öncesi A Milli Takım’dan Ümit Milli Takım’a gönderilen Semih Kılıçsoy tartışmalara neden olmuştu. Bu konuya en güzel yanıtı oynadığı futbolla yine Semih verdi. Söz konusu Ay-Yıldızlı formaysa gerisi teferruat. Bizim çocuklar öz güvenli başladı ve öyle devam etti. İki takım arasında bizim lehimize bir kalite farkı her alanda dikkat çekti. Kenan Yıldız’ın teknik hareketlerini izlemek keyif veriyor. Zamanında izlemekten keyif aldığım İlhan Mansız’ı anımsadım bir an. Hücum hattımız bu sporun geleceği gibi. Bu kadroda Barış Alper’i, Arda Güler’i daha çok izlemek isterdik. İkinci yarıya gol yiyerek başladık. Bu bir hazırlık maçı. Çok sorun değil ama göze çarpan bazı şeyler var. Samet Akaydın’ın Almanya’daki turnuvada kritik müdahalelerde dikkatli olması lazım. Yoksa çok iyi defans. Çalhanoğlu’nun 10 numaradan 6-8’e kaydırılması çok olumlu bir iş olmuş. Hakan’ın her hareketi olumlu. Sonuçtan bağımsız güzel bir hazırlık maçı oldu. Montella ideal 11’i ile başlamadı bence. Bunun nedenini bilmiyorum. Belki de kadrodaki diğer oyuncuları görmek istemiştir haklı olarak. Tempoyu biz belirlemezsek sonucu da belirleyemiyoruz. Bu takım, bu kadro büyük ve ciddi bir potansiyele sahip. Her takıma kafa tutabilir. Takımın en etkili tarafı olması beklenen forvetlerimizin ve defans hattımızın daha dikkatli oynaması gerekiyor. Umarız Montella bu maçtan gerekli sonuçları çıkartır. Hazırlık maçları bu işe yarar zaten.

18 Mart 2024, Pazartesi 07:00

Geçmişin izinde

Bu kadar eski şampiyonluk maçlarını hatırlatan bir maç daha izlediğimi hatırlamıyorum. Bu kadar stoper yokluğunda Berkan’ın performansını merak etti taraftar. Defans güvenliği Danimarakalı ile Berkan’a bırakılıp, son dönemde formu zirve yapan dayının önderliğinde hücum aradı Galatasaray. Barış Alper’in istekli oyunu devam ediyor. Galatasaray ilk çeyrekte direğe takıldı ama yarım saat dolmadan da 37’lik Mertens 45’lik Magnum gibi ateşledi. Bir hafta önceki Demirbay’ın golüne nazire yaparcasına.

Galatasaray’da sezon sonlarında her zaman biri çıkar ve takımı sırtlar. Bu bazen Sneijder olur bazen Drogba, bazen Burak. Geçen yıl Icardi sırtlamıştı. Bu sezon aday çok. Her hafta biri sorumluluk alıyor. Ah bir de şu duran toplar hassasiyeti olmasa! Baskılı oynadığın maçta kornerden beraberlik golü yiyiyorsun. Hem de kendi golcünden. Beraberlik sonrası Kasımpaşa maça ortak oldu ama devre bitti. Icardi ikinci yarı başında bu defa doğru kaleye harika bir kafa vurdu. Kasımpaşa kolay puan vermeyeceğini her dakika hissettirdi. Aytaç Kara daha önce attığı gollerin benzerini eski takımına attı.

Da Costa çalışkanlığının ödülünü Galatasaray defansının verdiği boşlukla almış oldu. Son dakikalar dejavu (daha önce yaşanmış gibi) oldu. Maç önce Manchester United maçını hatırlattı. Icardi tıpkı o maçtaki gibi önce penaltı kaçırıp sonra golünü attı. Vinicius da Mitroglou’yu anımsatan bir son saniye golü attı. Geçmişin izinde bir müsabaka izledik. Geçmişte bu tarz maçların sonu şampiyonluk oldu. Bu sezon ne olur; ona bakacağız.