Tuğçe Özcan Plaza kadınlarının annelik sınavı
HABERİ PAYLAŞ

Plaza kadınlarının annelik sınavı

16 yaşından beri çalışıyorum, bugün ise 32 yaşındayım. Yani hayatımın yarısını iş hayatı içinde koşturmayla geçirdim diyebilirim. Hosteslik, editörlük, metin yazarlığı, asistanlık gibi işler yaparken kitap yazarlığı, köşe yazarlığı ve bloggerlık gibi kalemimi oynatacağım uğraşlarım da oldu.

Doğal olarak da dostlarım, iş hayatımda tanıdığım kişilerden oluşuyor. Sanki sözleşmiş gibi uzun yıllardır farklı mecra ve sektörlerde çalışan birçok arkadaşım 2020 yılına anne adayı olarak başladı.

Önce gebe kalmamak için, sonra da gebe kalmak için uğraşmak

Plaza kadınlarının annelik sınavı

Bu çok kaotik bir süreç. Çünkü bu kadınlar yıllarca gebe kalmamak için uğraş verdikten sonra, kendilerini hazır hissettiklerinde bu kez de gebe kalabilmek için uzun uğraşlar verip hormon destekleri ve ilaç tedavileri alıyor.

Haberin Devamı

Acaba kadınların üreme sağlığını tehdit eden, yıllarca dirsek çürüttüğümüz ofislerdeki stres ya da radyasyon yayan bilgisayar ve klimatize ortamlar olabilir mi?

Gebelik süreci her kadın için farklı ama ilk 17 haftasının (en azından benim için) gerçekten müthiş zorlayıcı olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda eş zamanlı gebelik yaşadığım üç kadın da benden aşağı kalır değildi.

Prenses hayatı düşlemeyin!

Plaza kadınlarının annelik sınavı

Sabah bulantıları zaten güne 1-0 yenik başlatıyor. Sabah kusarsanız tansiyon dengesinin normale dönmesi için 15-20 dk uzanmak gerekiyor. Benim sabah evde hazırlanıp çıkma telaşımda saniyeler bile önemliyken, 20 dk uzanmanın imkanı yok. Eğer sabahları giysi dolabının üst raflarına uzanmak ya da hızlı hareket etmek gibi kulak içi kristalleri oynatacak bir davranışta bulunursanız, aniden kendinizi yine klozetin başında kusarken bulabilirsiniz. Bu nedenle maskaranızı sürmek için acele etmeyin :)

Sabah hazırlığını atlatıp ofise geçerseniz de gün içinde devam eden ’midem ne bulanıyor – ne bulanmıyor' hali var. Evet sizi kusturacak bir bulantı değil ama hayattan ve hatta hiçbir şeyden zevk alamayacak bir tatsızlık veriyor. Volkan Konak’ın dediği gibi; aksi ve lanet biri olup çıkıyorsunuz.

İçinizde bir insan oluşuyor ve bu oluşum enerjisini mevcut enerjinizden karşılıyor. Ancak bu gerçeği kimse göz önüne almadığı için siz eski görev ve yükümlülüklerinizi eski performansınızla yerine getirmek için canla başla direniyorsunuz. Gün içinde sık sık kapıyı çalan uyku bastırmalarına hiç girmiyorum bile.

Haberin Devamı

Arkadaşlarımdan ikisi de gebeliklerinin ilk haftalarında istifa edip havalı ofisleriyle vedalaştılar. Ben tabii gerçek bir amazon kadını olduğum için gebeliğin ilk günleri ile beraber ekibimizden ayrılan diğer asistanın görevlerini de sırtlandım. Zorlandım mı? Evet, hem de nasıl. Ama hayattaki duruşum hiçbir zaman kolaya kaçmak olmadı.

Kurumsal hayat gebelik dönemini desteklemeli

Plaza kadınlarının annelik sınavı

Kurumsal firmalarda çalışan kadınlar gebelik süresince yasal hakları bakımından daha şanslı görünse de, inanın bu durum şirket politikalarıyla hiç de doğru orantılı gitmiyor. Tamamen insiyatiflerle yürüyen yasal süreçlerde, gerçekten kaç kadının yasal gebelik haklarını bildiği ya da uygulandığı tam bir muamma.

Bebek hazırlığı yaparken aklıma perişan evlilik hazırlığı günlerim geldi. Çünkü bundan 8 sene önce evlenmeye karar verdiğimde hiç izin kullanmadan sadece cumartesi ve pazar günleri oradan oraya koşturarak ve kimseden yardım almadan koca bir evin tüm işlerini sırtlanmıştım. Şimdi durum daha zor; çünkü artık cumartesi günlerim de mesaide geçiyor ve pazar günü yapacağım şeylerin hiçbirini 12 yıllık iş hayatımda tecrübe etmemiştim. Tüm konulara yabancıyız.

Haberin Devamı

Yetersiz empati ofisteki ruh sağlığınızı tehdit eder

Çalışmaya devam eden diğer gebe, hormonal dengesizlik yüzünden tam bir manyağa dönüştü. Onu bir ben anlıyorum ama sanırım ofis ortamında yetersiz empati, yakın zamanda ofisteki ruh sağlığını tehdit edebilir.

Geçen hafta annem ay şeklinde dev bir yastık alıp bana göndermiş. Önce seyahat yastığı sandım, boynuma yerleştirdim ama öyle büyüktü ki rahat edemedim. Sonra oturma simidi olduğunu düşünüp üstüne oturdum, yine hiç konforlu gelmedi. Google’da ne olduğuna bakıp aslında bir emzirme yastığı olduğunu gördüğümde gün içindeki kafayı toplama dakikalarımı borsayı takip ederek değil, hamilelik videoları izleyerek geçirmem gerektiğine karar verdim.

Plazalar ceketlerinin önü kapanmayan anne adayları ile ya da toplantı odasından çıkar çıkmaz süt sağmaya koşan asistanlara biraz daha alışsa iyi olur.

Çünkü kadınlar ne annelikten ne de çalışma hayatından vazgeçmeyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder