Yaşar Özay Özel eğitim sektörü 16 milyar liralık bir dev oldu
HABERİ PAYLAŞ

Özel eğitim sektörü 16 milyar liralık bir dev oldu

Haberin Devamı

Kolejden, üniversiteye, anaokulundan, dil okullarına kadar çok çeşitli biçimlerde hizmet üreten özel eğitim sektöründe 25 bin kuruluş faaliyet gösteriyor. Büyüklüğü 16 milyar lirayı bulan sektörde 300 binden fazla insan çalışıyor.

Devlet okullarındaki eğitimin kalitesizliği ve sürekli değişiklikler aileleri giderek özel eğitim sektörüne yönlendirirken, özel eğitim sektörü şimdiden dev bir ekonomi haline geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hazırlanan ‘Eğitim Sektör Raporu’na göre toplam büyüklüğü 16 milyar liraya ulaşan sektörde 25 bin kuruluş faaliyet gösteriyor. Sektörde çalışanların sayısı da 300 bini aşıyor. Rapora göre ilkokul ve ortaokullardaki özel kurum öğrenci sayılarının resmi öğrenci sayısına oranı yüzde 3,3, ortaöğretimde yüzde 5 düzeyinde bulunuyor. Okul öncesinde özel kurumların oranı ise yüzde 17'yi buluyor.

SADECE OKULA 8 MiLYAR

Okullarda servis ve yemek hizmetleri de dahil edildiğinde okul sektöründeki toplam işlem hacmi ise 8 milyar liraya yaklaşıyor. Sektördeki işlem hacminin neredeyse yarıya yakınını okul sektörü oluşturuyor. Okul sektörünü dershane ve yayın sektörü takip ediyor. Raporda “Aileler dar imkanlarından kısarak çocuklarının geleceği için kaynak ayırmaktan çekinmiyor, dolayısıyla özel eğitim sektörünün gelişme kapasitesi oldukça yüksek" denilirken, özel okulların yıllık ücret ortalamasının 10 bin lira olduğu vurgulandı.

Bu özel okulların başarısı

Özel Taş Okulları Genel Müdürü Ali Akdoğan: “Özel eğitim sektörünün büyümesin sadece devlet okullarının kalitesizliğine bağlamak doğru değil. Özel okulların eğitimdeki başarısı da ailelerin çocuklarını özel okullara göndermelerinde etkili. Ayrıca branşında başarılı olmuş öğretmenlerin bu sektörde yer alması da talebi artırıyor. Dünyada da özel eğitime büyük bir yöneliş var. Çünkü iyi bir eğitim başarılı bir kariyerin, güzel bir hayatın başlangıcı.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder