Beden Sağlığı Yemek sırasında yutkunurken zorlanıyorsanız disfaji olabilirsiniz

Yemek sırasında yutkunurken zorlanıyorsanız disfaji olabilirsiniz

Paylaş
Yemek sırasında yutkunurken zorlanıyorsanız disfaji olabilirsiniz

Yemek yemek hayatın en önemli rutini ve ihtiyacı arasında yer alıyor. Ancak bazı sebeplere bağlı olarak gelişebilecek yutma güçlüğü hayatınızı kabusa çevirebilir. İşte yutma güçlüğü yani disfaji hakkında bilinmesi gerekenler

Avrasya Hastanesi KBB Uzmanı Koray Cengiz, yutma zorluğu olarak bilinen disfaji hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı:

Haberin Devamı

Yutma güçlüğü (disfaji) nedir?

Alınan yiyecek ve içeceklerin ağızdan mideye inerken normalden daha fazla zaman ve çaba gerektirmesi durumuna 'disfaji' ya da bilinen adıyla 'yutkunma zorluğu' denir. Hatta bazı durumlarda yutkunma güçlüğüne ağrı da eşlik eder. İleri safhalarda ise yiyecek ve içecekleri yutmak imkansız hale gelebilir. Genellikle besinler çok hızlı veya yeterince çiğnenmemesi durumunda görülen yutma güçlüğü kalıcı hale geldiğinde mutlaka tıbbi olarak tedavi edilmeli. Her yaşta görülen yutma zorluğu daha çok yaşlılarda görülebiliyor.

Disfajinin ortaya çıkma sebepleri nelerdir?

Yutma faaliyetlerine katılan organların; enfeksiyon, tümöral, metabolik, nörolojik, doğu

DİSFAJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın seviyesine ve hastanın durumuna göre değişiklik gösteren tedavi sürecinde farklı yöntemler uygulanır. Eğer beyne bağlı bir sebepten ötürü yutma güçlüğü görülüyorsa bunu tedavi etmek çok mümkün değil çünkü felçli kasların tekrar aktif hale gelmesi zordur. Bu hastalarda mide karın duvarı ile ağızlaştırılarak bu kapıdan hastanın beslenmesi sağlanır.

Haberin Devamı

Eğer enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan disfaji ise antibiyotikler, ağız ve boğaz antiseptik gargara ve spreyleri kullanılabilir. Bademcik şişmesine bağlı yutma güçlüğünün tedavisinde bademciklerin şişmesine neden olan iltihabi durumun tedavisi ya da bademciklerin cerrahi olarak alınması gibi tedaviler uygulanır. Eğer kas hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkıyorsa fizik tedavi ile yutkunma güçlüğünün önüne geçilebilir.