Gündem Yeni Anayasa değişikliği maddeleri neler getiriyor?

Yeni Anayasa değişikliği maddeleri neler getiriyor?

Paylaş
Yeni Anayasa değişikliği maddeleri neler getiriyor?

Siyasette sular iyice ısındı. AK Parti ve MHP'nin ortak teklifi ile yeni Anayasa değişiklik teklifi komisyondan geçtikten sonra Meclis Genel Kurulu'na geldi. Peki, yeni Anayasa değişikliği maddeleri neler getiriyor? Teklif Meclis'ten geçip referandumda da kabul edildiği takdirde hayatımızda neler değişecek? İşte ayrıntılar...

‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler önce Meclis’te kurulan komisyonda kabul edildi. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, yapılan değişiklikle 18 maddeye düştü. Görüşmelerde, ‘yedek milletvekilliği’ni içeren beşinci madde ve ‘cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi’ maddesi çıkarıldı.


ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİNDE NELER VAR?


AK Parti ve MHP ortaklığında gündeme gelen Anayasa değişikliği için görüşmeler Meclis Anayasa Komisyonu'nda 20 Aralık’ta başladı. Komisyonda kabul edilen ve 09 Ocak 2016'da Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan maddeler özetle şöyle:

* Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNECEK


* Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek.

* Askerlikle ilişiği olan kişilerin milletvekili adaylığına başvuramaması öngörülüyor.

GELECEK SEÇİM 3 KASIM 2019'DA OLABİLİR


* Genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir, aynı gün yapılacak. Gelecek seçim 3 Kasım 2019’da.

* Meclis, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

* Yazılı soru önergesi, en geç 15 gün içinde cevaplanacak. Milletvekilleri, yazılı soruları bakanların yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcılarına da yöneltebilecek.

CUMHURBAŞKANI'NA OHAL YETKİSİ


* Mili Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Jandarma Genel Komutanı yer almayacak. MGK; cumhurbaşkanının başkanlığında, cumhurbaşkanı yardımcıları, adalet, milli savunma, içişleri, dışişleri bakanları, genelkurmay başkanı ile kara, deniz ve hava Kuvvetleri komutanlarından kurulacak. Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi verildi.

* Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Seçilme şartı olarak gösterilen ‘doğuştan Türk vatandaşı’ ifadesi ‘Türk vatandaşı’ olarak değiştirildi.

* Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı olarak fesih yetkisi verildi. Cumhurbaşkanı ve TBMM, yeni seçilen Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri göreve başlayana kadar görevine devam edecek.

* Cumhurbaşkanı’na altı ayı geçmemek koşuluyla OHAL ilan etme yekisi verildi. Buna seferberlik de eklendi.

Maddede şöyle deniyor: “Cumhurbaşkanına seferberlik, ayaklanma, savaş gibi hallerde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal kararı verildiği gün Resmi Gazete’de yayınlanır ve yürürlüğe girer. TBMM gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilir ve olağanüstü hali kaldırılabilir.”

KİMLER CUMHURBAŞKANI OLABİLECEK?


* Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek.

* Cumhurbaşkanı; cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek. Üst düzey kamu yöneticilerinin atanma ve görevden alınmasını kararnameyle belirleyecek. Askeri yargı kaldırıldı

* Disiplin mahkemeleri haricinde askeri mahkemeler kurulamayacak. Yalnızca savaş halinde askerlerin görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemelerin kurulabilecek.

* Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) üye sayısı 15’e indirilecek.

HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARTILACAK


* Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13’e çıkarılmasını öngörülüyor. HSYK adı ‘Hakimler ve Savcılar Kurulu’ olarak değiştirilecek.

MECLİS'İN DENETİM YETKİLERİ


Meclis’in denetim yetkilerini düzenleyen madde şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilir; milletvekilleri yazılı soru sorabilir. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir. Genel görüşme ve Meclis araştırmasına yürütme adına herhangi bir temsilci katılamaz. Yazılı soru; yazılı olarak gen geç on beş gün içerisinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir”




İşte 18 maddelik yeni Anayasa değişikliği teklifinin tam metni