Eğitim - Kariyer Yeni nesil çalıkuşu

Yeni nesil çalıkuşu

Paylaş
Yeni nesil çalıkuşu

Dilek Livaneli, köy okullarında birleştirilmiş sınıfta tek başına eğitimveren bir ilkokul öğretmeni. ‘Dünyadaki En İyi 50 Öğretmen’ arasında gösterilen Dilek Öğretmen, öğrencileri ve anneleri ile yaptığı çalışmaları nedeniyle dünyanın gündeminde

Uzun yıllardır köy okullarında öğretmenlik yapan ve Varkey Gems Vakfı tarafından ‘Dünyadaki En İyi 50 Öğretmen’ arasında gösterilen Dilek Livaneli, geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu tarafından verilen ‘Avrupa Uluslararası Lider Kadın Ödülü’nü aldı. Dilek Livaneli, köy okullarında öğrencilerinin anneleri ve köy kadınları ile yaptığı sosyal, kültürel ve ekonomik gelişime yönelik çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

Yurtdışından eğitim bursu aldı

Livaneli, Samsun’da Kumköy İlkokulu’nda yaptığı çalışmalar ile dikkat çeken 15 yıllık bir öğretmen. Farklı köy okullarında birleştirilmiş sınıfta tek başına eğitim veren bir köy okulu öğretmeni olan Livaneli, bugün birçok öğretmen için rol model. Livaneli, şu anda yurtdışında eğitim alıyor. Geçtiğimiz dönem İngiltere’de bir eğitim bursu kazanan Livaneli, Londra’da Uluslararası Montessori Derneği’ne bağlı okullarda uygulamalı eğitim ve araştırmalarına devam ediyor. Mesleğini global bir boyuta taşıyan Dilek Livaneli, ödül sonrasında sorularımızı yanıtladı.

‘Emeklerim fark edildi’

Avrupa Uluslararası Lider Kadın Ödülü’nü almaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Livaneli, “Mutluluğun ötesinde bir gurur yaşıyorum. 8 Ocak tarihinde Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmam, 28 farklı ülkenin temsilcileri tarafından dinlendi. Sonucun güzel olacağını hayal bile edemezdim. Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları Komisyonu’nun belirlediği ‘Dünyanın En İlham Veren 8 Kadını’ listesine de girmeyi başardım. En çok da emeklerimin tüm dünya tarafından fark edilmesine sevindim” dedi.

Haberin Devamı

Hayali gerçek oldu

Samsun Kumköy İlkokulu’nda 10 yıl önce göreve başlayan Livaneli, “Benim köy okulu öğretmenliği felsefemde eğitim-öğretim-üretim mottosu vardı. Biri diğerinden ayrı olmamalı. Hayalim buydu ve gerçekleştirdim” dedi.

İLKLERİ YAŞATAN ÖĞRETMEN

Esnek sınıf modeli, duvarsız eğitim, özgüven çalışmaları, sosyal hayatların çeşitlendirilmesini temel alarak eğitim öğretim yapan Livaneli, aynı zamanda öğrencilerinin anneleri için de hem kişisel hem de meslek eğitimi ve üretim sahası oluşturmaya çalıştı. Kumköy İlkokulu’nu ‘Okulum Gençleşiyor’ projesiyle fiziksel donanımını yenileyen Livaneli, köyde bir hobi sınıfı ve kütüphane oluşturdu. Oyun parkı, spor aletleri, futbol, voleybol, basketbol sahalarıyla hem öğrencileri hem de köy halkını sporla buluşturan Livaneli, “Türkiye’de ilk defa bir köy okulunda etkileşimli tahta eşliğinde her öğrenciye laptop ve tabletlerle interaktif sınıf oluşturdum. Samsun’da ilk defa birleştirilmiş sınıflı tek öğretmenli bir köy okulu, bir hizmetlisi olmamasına rağmen hijyen kurallarına uyma kriterlerine göre ‘Beyaz Bayrak’ almaya hak kazandı” dedi.

Haberin Devamı

Köyde okuma-yazma bilmeyen kadınlara okul çıkışları okuma-yazma öğreten Livaneli, hiç sinemaya gitmemiş, gidememiş köy kadınlarını ilk kez sinemaya, tiyatroya ve operaya götürdü. Köyde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri düzenleyip, köy kadınlarıyla şiir dinletisi yapan Livaneli, “Hayatında hiç şiir okumamış kadınlar şiir okudular, hiç şiir yazmamışlar şiir yazdılar” diye konuştu.