Eğitim - Kariyer Yerel yerleştirme tercihi zorunlu!

Yerel yerleştirme tercihi zorunlu!

Paylaş
Yerel yerleştirme tercihi zorunlu!

LGS puanına sahip olanlar da dahil tüm öğrenciler, ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapmak zorunda kalacak. Sınavla girilecek okullarda da yüzdelik dilim esas alınacak

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR

Haberin Devamı

KONTENJANLAR AÇIKLANACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının ardından, tercih ve yerleştirme kılavuzunu da açıkladı. Buna göre tercihler için kontenjan tabloları 2 Temmuz’da yayınlanacak. Hem sınavlı hem sınavsız hem de pansiyonlu okullar için tercihler, 2-13 Temmuz tarihleri arasında e-okul üzerinden ya da ortaokullarda yapılacak. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz’da ise özel okullar ve yetenek sınavları ile öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak. Liselere geçiş sistemine ilişkin tercih ve yerleştirme kılavuzuna ‘odsgm.meb.gov.tr’den ulaşılabilir.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

LGS’ye 971 bin 657 öğrenci girdi. Bunun 120 bini sınav sonuçlarına göre yerleştirilecek. Puanı en yüksekten başlayarak yerleştirme yapılacak. 500 puan alanlar istedikleri okula girebilecek. Puan eşitliğinde sırasıyla Ortaokul Başarı Puanı’na, öğrencinin doğum tarihine göre yaşının küçük oluşuna, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

SINAVA GİRENLERE 15 TERCİH

LGS’ye giren öğrenciler sınavla, yerel ve pansiyonlu olmak üzere 3 grupta tercih yapacak. Her gruptan 5’er tane olmak üzere toplam 15 okul tercih edebilecek. Merkezi sınav puanıyla yerleşenin yerel ve pansiyonlu tercihleri dikkate alınmayacak. LGS’ye girmeyenler ise yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapacak. Bu durumda da 10 okul tercih edebilecek. Bu öğrencilere sınavla öğrenci alan okulların ekranı açılmayacak.

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve rehberlik Koordinatörü Özen Yazğan

Yerel yerleştirmede öncelik ‘kayıt alanı’

Yerel yerleştirmede ‘kayıt alanı’ kavramı kullanıyor olacağız. Aslında çocuklar bundan sonra ortaokuluna karar verdiğinde az çok lisesine de karar vermiş olacak. Yani bağlı olduğunuz bir kayıt alanı olacak. Öğrenci tercih için sayfasını açtığında kayıt alanı yeşil renkle belirtilen kısım olacak. Kayıt alanı dışında, komşu kayıt alanı ve diğer diye belirtilen alanlardan da tercih yapılabilir; ama öğrencinin avantajlı olduğu, tercihte öncelikli olduğu kısım kayıt alanı olacak.

Haberin Devamı

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel müdür Yardımcısı Adil Kurt

‘Tercih kılavuzunu mutlaka okuyun’

Öğrenciler tercihlerini yüzdelik dilime ve tercih edeceği okulların yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapmalı. Tercihler yapılırken mutlaka bir uzman desteği alınmalı, kılavuz doğrultusunda tercih yapılmalı. Adrese dayalı tercihlerde ise okulların eğitim kalitesi dikkate alınmalı. Öğrenciler, sadece okul başarısını veya okulun ismini önde tutarak değil, mutlu olabilecekleri okulları öncelikli olarak tercih etmeli.

Oğuzkaan Koleji eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz

“Önemli olan yüzdelik dilim”

Önemli olan puanız değil yüzdelik diliminizdir. Öncelikle yayınlanan listedeki okulların geçen yıl hangi yüzdelik diliminden öğrenci aldığını bulunuz. Geçen yıl ilk yüzde 3’lük dilimden öğrenci alan okulların yüzdelik diliminde bu sene fazla değişiklik olmayacak. Bu yüzdelik dilimi içindeyseniz 2’nci tercihinize yüzdelik diliminize en yakın okulu, 1’inci tercihinize istediğiniz okulu, 3, 4 ve 5’inci tercihlerinize de geçen yıl yüzde 5’lik dilimden öğrenci alan okullara kadar inip yazabilirsiniz.

Haberin Devamı

3 renkli yerel yerleştirme alanı

Yerel yerleştirmede tercih edilecek okullar; yeşil, mavi ve kırmızı olmak üzere 3 renkte olacak. Yeşil: ‘Kayıt Alanı’nı, yani öğrencinin kayıt yapabileceği ikamet adresini, okulun bulunduğu adresini belirtiyor. Mavi: ‘Komşu Kayıt Alanı’nı belirtiyor, bu da ikamet adresine komşu okulları gösteriyor. Kırmızı: ‘Diğer’ olarak nitelendiriliyor. Diğer, kayıt alanı ve komşu kayıt alanı dışında il genelinde ve il dışındaki okulları kapsıyor.

5 TERCİH ZORUNLULUĞU YOK

Sisteme giren her öğrenci, puanı ya da yüzdelik dilimi her ne olursa olsun hatta sınava girmemiş olsa bile öncelikle ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapmak zorunda kalacak. Yerel yerleştirme yapılmadan sınav puanına bağlı yerleştirme ekranı ya da pansiyonlu okullar ekranı açılmayacak. Yerel yerleştirmede öğrenci 5 tercih yapmak zorunda değil, 3 tercih de yapabilir. Öğrenciler, ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranından ilk üç okulu yeşil renkle belirtilmiş ‘Kayıt Alanı’ndaki okulların arasından seçecek. Bu üç tercihe ilave olarak farklı türden mavi renkle belirtilen ‘Komşu Kayıt Alanı’ ve kırmızı renkle belirtilmiş ‘Diğer’ bölgelerden 2 okul daha tercih ederek toplam bu ekranda 5 tercih yapılabilecek. Bu ekranda doğru işlem yapılırsa ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ekranı ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılacak. Bu ekranlardan da 5’er tercih yapılabilecek.

Haberin Devamı

TABAN PUAN YOK YÜZDELİK DİLİM VAR

Sınavla girilecek okulların taban puanları olmayacak. MEB, belirlenen kriterler ve kontenjana göre sıralama yapacak. Burada da yüzdelik dilim esas alınacak. Tercihlerin başladığı 2 Temmuz tarihi itibariyle de okulların yüzdelik dilimleri açıklanacak. Öğrenciler yüzdelik dilime göre okul tercihi yapacak.

4 kez nakil uygulaması olacak

Merkezi yerleştirmenin ardından boş kontenjanlar için de 4 kez nakil uygulaması yapılacak. Nakil işlemi için 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihlerinde başvuru olacak. Bu süre içinde özel okullar da kayıt alabilecek. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan da en fazla 3 okul seçilecek. Bu süreç sonunda herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler ise 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yerleştirilecek.

ÖZEL OKULLARIN PUANLARI

OKUL TARAFINDAN ONAYLANMALI

Öğrenci ya da veliler tercih işlemlerini internet üzerinden yapsalar bile ilgili ortaokul müdürlüklerinden de onaylatmalı. Tercihlerin imzalı bir çıktısı da alınmalı. Tercihler okul tarafından onaylanmadığı taktirde geçerli sayılmayacak.

MEB MÜSTEŞARINDAN UYARI

MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin toplam 15 tercih yapılabilecek öğrencilerin sadece tek okul tercihi yapmak istemesi halinde ortaya çıkacak tabloyu değerlendirdi. Öğrencinin tek tercih yapma hakkının da bulunduğuna dikkat çeken Tekin, “Bir okul tercih ettiğinde kendini sınırlandırmış olur. Öğrencinin tek tercih yapması halinde nakil yerleştirme sürecinde kayıt alanındaki diğer okulların kontenjanlarının dolacağını öngörmesi lazım. O yüzden bütün öğrencilere kendisine sunduğumuz kayıt alanlarındaki tercih haklarını mümkün olduğunca doldurmalarını öneriyorum” dedi.