Bilim - Teknoloji Yerli robotlar ameliyata hazır
Paylaş
Yerli robotlar ameliyata hazır

Koç Holding’in teknoloji yatırım şirketi Inventram, robotların dokunduklarında insandan daha hassas hissetmesini sağlayan dijital sinir uçları geliştirdi. Öyle ki insanda dokunma sinirlerinin en aktif olduğu parmak ucundaki hücre yoğunluğu her santimetrekarede 241 taneyken bu buluş sayesinde bu sayı robotlarda 256 taneye çıktı

Murat Gülderen

Haberin Devamı

Robotların da dokunduğunda insanlar gibi hissetmesini mümkün kılan bu teknolojiyi Türk bilim insanı Doç. Dr. Utku Büyükşahin geliştirdi. Sensobright ismiyle şirketleşen bu teknolojinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Büyükşahin, “Dokunmanın yanı sıra sıcaklık algılanmasını ve hatta daha dokunmadan yaklaşımın algılanmasını da sağladık” dedi.

Mayın da tarayabilir

Büyükşahin şöyle devam etti: “Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri olarak adlandırdığımız bu teknoloji, birçok alanda kullanılabilir. Örneğin, tıp alanında cerrahi uygulamalarda, ameliyat gereçlerinde, ameliyat robotlarında; trafikte otonom araçlarda; mayın tarama robotları ve enkaz altından canlı çıkartılması gibi yüksek hassasiyetli algılamaya ihtiyaç duyulan her yerde robotlar bu teknoloji ile çalışabilecek.”

Haberin Devamı

Dünyada ilk ve tek

Artık robotların ve makinelerin insandan daha hassas dokunma duyusuna sahip olabileceğini kaydeden Utku Büyükşahin, “Dünya çapında daha insan dokunma çözünürlüğüne yaklaşılamamışken biz dünyada patentlenmiş, manyetik alan gibi bozuculardan etkilenmeyen teknolojimiz ile insan dokunma çözünürlüğünün binlerce kat üzerine çıkabildik. Ameliyat robotlarına bir cerrahın binlerce kat üzerinde çözünürlükte dokunma duyusu sağlayabiliriz” açıklamasında bulundu.