Her yiyeceğin dayanıklılık süresi ve saklanması gereken yer farklı. Bazı besinler sıcakta, bazılarıysa soğukta daha çabuk bozuluyor. Peki hangi besini nasıl saklarsak daha taze tutarız? Çilekleri buzdolabına uğurlamadan önce sirke ve su karışımıyla yıkayabilirsiniz. Su ve sirkeyle yıkayacağınız çilekler hem dolapta hem de buzlukta daha uzun süre kalacaktır. Avokado yenmeden önce biraz olgunlaşmasını beklememiz gereken bir meyve. Ancak bu süreyi beklerken avokadonuzun kararmasını istemiyorsanız dış yüzeyine biraz zeytinyağı sürebilirsiniz. Patates ve soğan genelde birlikte alınan ve birlikte saklanan gıdalar. Ancak siz siz olun ikisini birlikte saklamayın çünkü daha çabuk çürümelerine sebep olursunuz. Ayrı sepetlerde, karanlık ve soğuk yerler en ideali. Yeşillikleri biraz fazlaca aldıysanız ve hemen tüketemeyecekseniz temizleyip ayıkladıktan sonra bir parça zeytinyağıyla karıştırarak buz kalıplarında dondurabilir ve sonrasında tüm yemekler için kullanabilirsiniz. Peynirler buzdolabında fazla beklediğinde hem kokmaya başlar hem de üzeri tatsız bir tabakayla kaplanır. Bunu önlemek için peynirin bıçak değdirdiğiniz tarafına biraz tereyağı sürebilirsiniz. Ayrıca peynirler yağlı kağıtlara sarılıp cam kaplarda saklanmalıdır. Muhtemelen hepimiz aynı hatayı yapıyor ve domatesleri buzdolabında tutuyoruz. Ancak domates soğuğu sevmiyor ve oda sıcaklığında daha uzun süre dayanıyor. Elma ise domatesin aksine soğukta daha uzun süre dayanıyor. Üstelik soğuk yendiğinde lezzeti de artıyor. Bazen büyüklerimizin yolundan gitmek en doğrusudur. Domates ya da biber fark etmeksizin salçaları küflenmeden koruyabilmenin yolu onların yaptığı gibi üzerlerine biraz tuz biraz da zeytinyağı koymak... Havuç dayanıklı bir sebze. Ancak yine de daha taze tutmak isterseniz buzdolabına koymadan önce yeşil saplarını kesin. Bal eğer doğalsa, içine bir şey karıştırılmamışsa bozulmaz, ancak beklerken şekerlenebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız benmari usulü ısıtarak eski akışkanlığına kavuşturabilirsiniz. Muzu uzun süre taze tutmak konusunda birçok öneri duymuşsunuzdur. Ancak en önemlisi şu: Aynı salkımda bile olsa her muz farklı sürede olgunlaşır. Bu yüzden saklarken mutlaka birbirinden ayırın ve tek tek alüminyum folyoya sararak saklayın. Muzla ilgili bir öneri de şöyle: Eğer fazlaca aldıysanız ve çürümesinden korkuyorsanız dilimleyin ve buzlukta saklayın. Buzluktan çıkan muzları pasta ve tatlılarda rahatça kullanabilirsiniz.