Gündem Yurt dışı seçmenlerine önemli uyarı!

Yurt dışı seçmenlerine önemli uyarı!

Paylaş
Yurt dışı seçmenlerine önemli uyarı!

Yurt dışındaki Türkler adreslerini konsolosluklar aracılığıyla güncellerse gümrükte ve konsoloslukta oy kullanabiliyor

Eski Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, yurt dışında yaşayan Türklerin gelecek seçimlerde konsolosluklarda oy kullanabilmesi için yine konsolosluklara giderek adres güncellemesi yapmasının şart olduğunu belirtti.

BM Kadının Statüsü Komisyonu 57. Oturumu için New York’a gelen eski bakan Güldal Akşit ve heyeti, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ve Amerikan Türk
Kadınlar Birliği’nin New York Türkevi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ortaklaşa düzenlediği, "Kadın’ın Yeri ve Statüsü" konulu toplantıya katıldı.

YURT DIŞINDA 2 MİLYON 600 BİN SEÇMEN VAR

Toplantıda Türkiye’deki son gelişmeler ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi veren Akşit, "Yurt dışında yaşayan 2 milyon 600 bin seçmenimiz var. Bunun büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yaşıyor.

ABD’de 400 bin civarında Türk vatandaşımız var. Amerika’da vatandaşlarımızın yaşadığı eyaletlere baktığımızda bu rakamların hepsi tahmini, New York ve New Jersey’de 250 bin kişi, California’da 50 bin kişi, North Carolina’da 40 bin, Florida’da 15 bin ve Texas’ta da 30 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır" diye konuştu.

Türkiye’de seçim kanununa ilişkin yapılan çalışmalar hakkında da detaylı bilgi aktaran Akşit, şöyle konuştu:

OY KULLANMAYA YENİ DÜZENLEMELER GETİRİLDİ

"Eskiden bilindiği gibi, sadece ülkeye giriş çıkışta oy kullanılabiliyordu, fakat yeni yapılan düzenlemeyle vatandaşlarımızın Türkiye’de düzenlenen yerel seçimlerde, genel seçimlerde ve referandumlarda farklı yöntemlerle oy kullanabilmeleri imkanı getirildi.

Yani sandıkta veya gümrükte oy kullanabilme imkanı getirildi. Aynı anda uygulanabilecek. Sandıkta nasıl olacak, o ifade de geniş tutuldu. Büyükelçiliklerde, konsolosluklarda ve belirlenen yerlerde denilmek suretiyle, büyükelçilikler dışında da sandık konularak örneğin okullara sandık konularak oy kullandırılabilecek."

Akşit, oy kullanabilme şartının, konsolosluklarda adres güncellemesi yapmak olduğunu belirterek, aksi takdirde oy kullanma hakkının bulunmadığını söyledi.

TÜRK KADINI SİYASETTE OLMALI

Yeni nesil kadınların siyasete daha çok ilgi duyduğunu ve bu alandaki hedeflerini yüksek tuttuğunu ifade eden Akşit, toplantıya katılan ve siyaset yapmak isteyen üniversiteli öğrencilere hedeflerinden asla şaşmamalarını tavsiye etti.

Türk milletinin hizmet edenlere karşı kadir kıymet bilen bir tutuma sahip olduğunu kaydeden Güldal Akşit, Türkiye’de bu dönemdeki yerel seçimlerde 13 şehrin daha Büyükşehir statüsüne geçtiğini, hizmet etmek isteyen kadınların bunu fırsata çevirebileceğini çeşitli örnekler vererek anlattı.

AA

2