Cumartesi Postası 'Yüzüklerin Efendisi'nin diyarına hoşgeldiniz!

'Yüzüklerin Efendisi'nin diyarına hoşgeldiniz!

Paylaş
'Yüzüklerin Efendisi'nin diyarına hoşgeldiniz!

Yapımcı ve yönetmen Peter Jackson, 1998'de 'Yüzüklerin Efendisi' üçlemesini çekmek için mekan ararken Yeni Zelanda'daki Matamata'yı görmüş, “Hobbit köyü için buradan daha iyi bir yer düşünülemez” demiş

Ve Shire orada inşa edilmiş, günümüze kadar da olağanüstü bir turistik çekim alanı olarak kalmış. Shire’ı, elf diyarını, Mordor’u, Rohan’ı gezmek, Hobbit evlerini görmek, Orta Dünya havasını solumak, büyücü Gandalf’ın geçtiği yerleri izlemek isteyenler, dünyanın dört bir yanından Hobbit turlarına katılıyor. Ya siz?..

Haberin Devamı

J.R. Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’üçlemesini Yeni Zelandalı yönetmenüçlemesini Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson 2001-2004 arasında sinemaya uyarlamış, filmler 11 Oscar kazanıp yaklaşık 2.9 milyar dolar hasılat elde etmişti.

İşte bu yüzden son yılların en gözde turistik yerlerinden biri Yeni Zelanda oldu. Frodo ve Bilbo Baggins’in nerede yaşadıklarına, Aragorn’un nasıl savaştığına, cücelerin öykülerine tanık olmak, elflerin mistisizm kattığı havayı solumak isteyenler, dünyanın dört bir yanından Yeni Zelanda’ya akın ediyor son yıllarda.

Hele Hobbitler’in öyküsünü anlatan ikinci dalga geldiğinden ve bu üçlemenin ilk filmi olan ‘Hobbit: Beklenmeyen Yolculuk’ vizyona girdiğinden beri ülke adeta turist akınına uğradı. Bu turizm dalgası sayesinde Yeni Zelanda’da Hobbit turizmi odaklı 17 firma kuruldu. Bugüne kadar sadece film mekânlarını görmek için ülkeye gidenlerin sayısı 266 bin kişiye ulaştı.

Haberin Devamı



1600 kilometrelik rotada 70 farklı mekan var
Filmler, Yeni Zelanda’nın kuzey ve güney adalarındaki 70 ayrı noktada çekildi. Mesela Hobbitlerin sığındığı, istediği anda ayıya dönüşen adamın mekânı Güney Ada’nın en altında. Hayali Weathertop Kalesi’nin bulunduğu Waikato Limanı ise Kuzey Ada’da.

Aralarındaki mesafe 1600 kilometre. Dolayısıyla gidenler tümünü tek seferde göremiyor, birbirine yakın mekânlardan rota oluşturuyorlar. Bir haftalık zaman diliminde Güney Ada’yı tercih edenler, etkileyici manzaralarla dolu bir yolculuğa çıkabiliyor.

Burada yer alan Rangitata Vadisi’ndeki Sunday Dağı, filmlerdeki Rohan. Ya da Kuzey Ada’yı görmek isteyenler, Hobbiton’a uğrayabiliyor.

Sauron’un dağı Mordor
Hobbiton’dan iki saatlik otomobil yolculuğu mesafesinde, güneydeki Tongariro Ulusal Parkı var. Yılda bir milyon kişinin gezdiği parkta bulunan volkan hâlâ faaliyette. Filmde geçen efsanevi Mordor-Kara Diyar da bu parkta.

Yani kötülük simgesi olan Sauron’u ve acımasız ordusunu ağırlayan, hayali ülke. Mordor’un zirvelerine hayran kalan turistler, tabelaları izleyerek sekiz saatlik bir dağ yürüyüşü yapıyor ve turkuvaz renkli göllere, şelalelere ulaşıyorlar. Ve ardından, karşılarına filmin çekildiği alan çıkıyor.

Haberin Devamı


Gerçeküstü Hobbiton
Filmlerin merkez platosu olan Hobbiton, Yeni Zelanda’nın kuzeyinde, 6 bin nüfuslu Matamata kasabası yakınında. Auckland’dan karayoluyla iki saatte ulaşılan köy, filmlerdeki fantastik diyar Shire. Burası, aslında, Yeni Zelandalı Russell Alexander’ın 10 bin koyun otlattığı 48 dekarlık çiftliği.

Vadinin kuytusundaki alana serpiştirilen Hobbit mağaraları, masalsı bacalı kulübeler, yeldeğirmeni, şirin evler, hediyelik eşya mağazaları gidenleri büyülüyor.

Bagginsler’in, büyücü Gandalf sayesinde maceraya adım attığı bu topraklara gidenler, ilk olarak Frodo ve arkadaşlarının gecelediği, hatta Yolgezer- Aragorn ile tanıştıkları Green Dragon Inn’e (Yeşil Ejderha Hanı) uğruyor.

Daha sonra, hani Gandalf’ın ilk filmin başında havai fişek dolu arabasıyla göründüğü taş köprüyü geçip köye giriyorlar. Yuvarlak kapılı, yarısı toprağın altında, bol çiçekli, birbirinden şeker Hobbit evleri görenleri büyülüyor.

Haberin Devamı

TUR SEÇENEKLERİ
Filmin çekildiği Hobbiton platoları, kendi turlarını düzenliyor. Turun fiyatı 54 dolar (97 TL). Kişiye özel tur 278 dolar (500 TL). Köyde konaklamak isteyenler için fiyat 221 dolar (400TL). www.hobbitontours.com

Hobbit turizminin öncüsü Nomad Safaris, altı kişilik özel arazi araçlarıyla Queenstown çıkışlı iki ayrı rotada gezi düzenliyor. Turların fiyatı kişi başı 134 dolar (240 TL). www.nomadsafaris.co.nz

Auckland’daki Red Carpet Tours sekiz gece konaklamalı Hobbit turları için 3400 dolar (6100 TL), 14 gece konaklamalı klasik Hobbit turları için de 5300 dolar (9500 TL) alıyor. Programda film mekânlarının yanı sıra eğlence parkları da var. www.redcarpet-tours.com

(13.04.2013 tarihli Posta Cumartesi ekinden alınmıştır.)