Ekonomi 1 haftada 420 bin çalışan işçi için başvuru

1 haftada 420 bin çalışan işçi için başvuru

Paylaş
1 haftada 420 bin çalışan işçi için başvuru

Kısa çalışma ödeneği ile virüsten etkilenen işletmelerin çalışanının 4 bin 380 TL’ye kadar maaşını devlet ödüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ödeneğe 1 haftada 19 bin firmanın, 420 bin çalışanı için başvuru yaptığını söyledi.

Virüs nedeniyle faaliyetlerini en az 4 hafta geçici olarak üçte bir oranında azaltmak veya durdurmak zorunda kalan işyerlerinde, 3 ay boyunca çalışanların ücretini devlet ödüyor. Bu ödenekten faydalanmak isteyen işverenlerin başvurusu 23 Mart’ta başlamıştı. 1 haftada 19 bin firmanın başvuruda bulunduğunu belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Bu da yaklaşık 420 bini aşkın sigortalımıza tekabül ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Kimler başvuru yapabilir?

Bakan Selçuk’un verdiği bilgiye göre; bu dönemde faaliyetlerini yavaşlatan, durduran tüm işletmeler, küçük veya orta ölçekli olduğuna bakmaksızın kısa çalışma ödeneğine başvurabilecek. Çalışan sayısı limiti yok. Başvurular ‘iskur.gov.tr’ üzerinden işveren tarafından yapılıyor. 19 bin başvurunun sektörel dağılımına bakıldığında; imalat yüzde 52, ikinci olarak konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri, üçüncü olarak başvuran sektör toptan ve perakende ticaret. Özellikle imalat ve konaklama yüzde 63’le en çok başvuru yapan sektörler.

Kaç günde sonuçlanıyor?

Kısa çalışma ödeneğine başvuruda belge sayısı azaldı, form sadeleştirildi. Formda herhangi bir eksik olmaması halinde başvuru süreci, kısa sürede tamamlanıyor. Geçen yıl başvurular 11-12 günde sonuçlanıyordu. Bu sefer daha fazla yoğunluk olsa da 60 günden önce sonuçlandırılacak.

Haberin Devamı

Kim ne kadar alacak?

Kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Ödenek için sigortalının son 12 aylık prime esas kazancı dikkate alınıyor ve günlük ortalama brüt kazanç üzerinden yüzde 60’ı olarak hesaplanıyor. En düşük ödeme 1.752 lira. Ödeneğin bir üst limiti de 4 bin 380 lirayla sınırlı.

İşçi için gereken şartlar neler?

Kısa çalışma başvurularında ödeneğe hak kazanabilmek için işçinin son 3 yılda 450 gün prim bulunması ve kısa çalışmadan önceki son 60 günde hizmet akdiyle çalışması yeterli.

Telafi çalışma ne sağlıyor?

Bazı işyerleri geçici olarak çalışma sürelerini azalttı. İşgücü ve istihdam kaybı olmaması için, faaliyetlerin normale döndüğü günden itibaren çalışılamayan dönemin telafisi 4 ay içinde yapılabilecek. Bu süre daha önce 2 aydı.

2 milyon 111 bin aileye 1.000'er lira ödeme

Dar gelirliye yapılacak ödemeleri de anımsatan Zehre Zümrüt Selçuk, şunları söyledi:

“2 milyon 111 bin haneye 1.000’er liralık destek ödemesi 1 Nisan itibarıyla yapılmaya başlanacak. Bunları, bütün hanelerimizin T.C. kimlik numarasına göre PTT kanalıyla göndereceğiz. 2 milyon hane olduğu için ortalama haneyi yaklaşık 4 kişiden hesaplarsak, 8 milyon vatandaşımıza da bu desteği ulaştırmış olacağız.